У потрійному вбивстві в Великих Новосілках Донецької області загинули 56-річний чоловік, його 46-річна дружина та 23-річний син. Подія викликала шок у жителів селища. Місцеві розповідають, що на вулицях зараз дуже багато військових, перешіптуються – смерть сім'ї була страшною, мовляв, людей мучили, а потім перерізали їм горло, було «море крові», пише «Комсомольська правда в Україні».

«Усе селище «на вухах», дуже багато людей в формі. Сказати, що всі в шоці – нічого не сказати. Кажуть, що їх закатували до смерті», – ділиться одна з місцевих мешканок.

У поліції підтверджують – смерть трьох осіб була насильницькою, на тілах виявлено сліди тортур, і всі вони були зв’язані. Чи є перші успіхи в пошуку вбивць, правоохоронці поки не беруться розповідати, але запевняють – працюють, що є сил.

«На місці знаходиться керівництво, управління карного розшуку, оперативники, відпрацьовують селище, перевіряються всі версії», – розповіла прес-офіцер ГУНП в Донецькій області Наталія Шиман.

Про страшну знахідку в поліцію повідомив син убитого чоловіка: він не зміг додзвонитися до батька і захвилювався.

«У поліцію звернувся чоловік, який повідомив, що переживає через батька, який не відповідає на його дзвінки. Паралельно з тим він приїхав до дому, де його батько проживав разом з сім’єю, і побачив жахливу картину: тіла загиблих лежали прямо в передпокої», – розповів прокурор Донецької області Євген Бондаренко.

За словами поліцейських, убиті займалися фермерством. Пізніше журналістам вдалося з’ясувати, що сім’я не просто займалася бізнесом, а була близькою до колишньої влади: убита Лариса Дегтяренко – дочка Валерія Шиви, який за часів Януковича був главою Великоновосілківської районної адміністрації. Шиву називають близьким другом втікача екс-гаранта Віктора Януковича. Подейкують, що Шива навіть є його кумом, але відкрито ніхто не підтверджує – знизують плечима: «це, мовляв, усі знають, але доказів немає».

Версій, що могло стати мотивом звірячого вбивства кілька. Місцевий житель Олександр Потуга вважає, що причина може критися в перерозподілі впливу і бізнес-інтересів у районі. За його словами, Шира, перебуваючи на посаді голови райдержадмінстрації і Великоновосілківської райради, «відібрав корпоративні права і став власником 90% сільгосппідприємств у районі». Підприємства, за словами Потуги, він реєстрував на підставних осіб, в тому числі і загиблих.

«Шира, який підтримав незаконний референдум і державний переворот на користь «ДНР», змушений був переховуватися на непідконтрольній території. При цьому контролював практично всю економіку Великоновосілківського району, отримуючи відповідні дивіденди. Вважаю, що причину зухвалого вбивства цієї сім'ї треба шукати в конфлікті економічних інтересів старого режиму і представників бізнес-інтересу нової влади, яка зараз намагається приборкати залишки розкраденої економіки району», – розповідає Потуга.

Інші жителі селища на те, що відбувається дивляться простіше, кажуть, що швидше за все сім’я стала жертвами бандитів, що полюють за цінностями – в селищі міського типу всі знали, що сім’я Дегтяренко не з бідних.

«Катували, щоб забрати гроші, потім убили», – припускає Лариса Єрмакович.

У поліції версію розбійного нападу розглядають, як одну з головних.

Правоохоронці почали розслідування, попередньо кваліфікувавши події за пп. 1,6 ч. 2 ст. 115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб з корисливих мотивів). Вбивцям загрожує від 10 до 15 років в’язниці або довічне ув’язнення.

Нагадаємо, у селі Великі Новосілки на Донеччині 6 грудня вбили сім’ю, члени якої виявилися найближчими родичами кума Віктора Януковича – Валерія Шири. 

ІА "Вголос": НОВИНИ