Гучне вбивство Ярослава Сивого, колишнього власника перлини Рівненської області — санаторію «Червона калина» — мав змогу замовити Руслан Сивий (брат покійного) та місцевий кримінальний авторитет, депутат облради Володимир Рашовський.

Як повідомляє Антикор, таку версію, до того як справу спустили на гальма, розглядали правоохоронні органи в рамках розслідування нових обставин цієї резонансної справи. За попередніми висновками, головним мотивом вбивства Ярослава Сивого було бажання заволодіти територією дорогого оздоровчого активу для подальшого продажу або ж видобутку бурштину.

Нагадаємо, санаторій у сосновому лісі в селі Жобрин ще у 90-х звів на 36 гектарах лікар-хірург Микола Сивий. Він і керував оздоровчим комплексом аж до 2020 року. Тоді директором «Червоної калини» став його племінник Ярослав Сивий. Обоє формально були співзасновниками підприємства та мали по 3,28% його статутного капіталу. Усього ж «Червона калина» мала майже 70 співзасновників. Вартість комплексу станом на 2015 рік оцінювалася Фондом держмайна у 50 млн грн (частина інфраструктури перебуває у держвласності). Водночас він приносив мільйонні прибутки.

Історія конфлікту

Зважаючи на це, як зазначають правоохоронці, санаторій зацікавив деякі місцеві мафіозні групи — представників потужної в регіоні «бурштинової мафії». Одним з впливових і відомих її представників є нині депутат облради від «Слуги народу», мультимільйонер і відомий кримінальний авторитет Володимир Рашовський.

За інформацією бізнес-кіл Рівненщини, Рашовський довгий час «кришував» оздоровчу перлину та з часом захотів прибрати її до своїх рук за класичною кримінальною схемою — довівши санаторій до банкрутства через підконтрольні фірми та афільованих контрагентів.

Ось на цьому етапі Рашовському і знадобився його давній приятель і товариш Руслан Сивий, з яким кримінальний авторитет вступив у злочинний зговір, щоб остаточно прибрати Ярослава Сивого. Останньому Рашовський пообіцяв багатомільйонний відкуп після дерибану «Червоної калини».

Те, що між братами виник конфлікт, підтверджують і люди з оточення Сивих. За їхніми словами, Руслан почав тиснути на брата та змушував скупити акції у інших співвласників санаторію з метою його подальшого продажу.

Також Руслан «влаштував» своїх людей на роботу до санаторію з метою вивідати інформацію про стан власності об'єкта, підкупити відповідальних осіб та знайти місця зберігання відповідних документів.

Як наслідок, незадовго до вбивства Ярослава, брати через це сильно поскандалили. Щобільше, деякі «ставленики» Руслана Сивого були звільнені з посад з гучним скандалом. Серед звільнених, наприклад, була така собі Олена Своровська. Жінку спіймали на підробці документів, зливі інформації та спробі підкупу головного бухгалтера санаторію.

Тікаючи від тиску брата та скандалів, які в «Червоній калині» ставали все частішими, Ярослав часто їздив до Києва, де його і спіткала розправа.

Таким чином версія правоохоронців про замовне вбивство більш правдоподібна, ніж та, яка існувала спершу. Що нібито Ярослава Сивого вбили з метою пограбування у лісі під Києвом. Подальші події довкола «Червоної калини» розбивають це твердження.

Також нагадаємо, що після смерті Ярослава його заступник, а потім і керівник «Червоної калини» Леонід Рибачок за завданням Рашовського організував скупку долей та продав велику частку у статутному капіталі санаторію фірмі «Ареджи», яку місцеві ЗМІ пов’язують з росіянами. Сума угоди, за даними журналістів, склала понад 12 млн грн.

Водночас за достовірною інформацією від учасників, зустрічі з приводу продажу санаторію Руслан Сивий проводив вже у січні-лютому 2022 року у своєму офісі у Рівному по вул. Кавказька, 2.

У коментарі ЗМІ Рибачок зазначив, що продав корпоративні права на ОП санаторій «Червона калина» — юридичну особу, яка орендує майновий комплекс, що належить державі. А вже, держава, мовляв, сама визначить, коли та в який спосіб виставити на приватизацію санаторій.

Що ще відомо про кримінального авторитета Рашовського

Але повернемося до Рашовського. Бізнесмен і тіньовик відомий у ділових та кримінальних кругах області ще з буремних 90-х, коли створив своє головне комерційне дітище — компанію «Рекорд». Станом на початок 2020-х Рашовський став доларовим мультимільйонером. До слова, це саме він вскочив у скандал з автівкою Lamborghini Aventador SVJ за 15 млн грн.

Також за матеріалами з публічної площини відомо, що рідний брат Володимира — Ярослав Рашовський — ще з часів Януковича займав впливові посади у ДФС Рівненщини. У кулуарах всім відомо, що саме це десятки років допомагало Володимиру освоювати тіньові мільярдні прибутки від бурштину, контрабанди, видобутку енергоресурсів, оптової торгівлі тощо. Офіційно ж види діяльності його структур багатовекторні — від мисливства і квітів до більш рентабельних, на кшталт видобування торфу, виробництва продуктів нафтопереробки, оптової торгівлі паливом і т. д.

Водночас представники бізнес-середовища раніше вже неодноразово скаржилися, що комерційні структури Володимира Рашовського ведуть справи нечесно, кидають своїх контрагентів, займаються рейдерством, обдурюють покупців, займаються фіктивним підприємництвом і фейковими банкрутствами тощо. Наприклад, за даними аналітичних платформ YouControl і Opendatabot, компанії, пов’язані з Рашовським, фігурують у більше, ніж сотні судових позовів — абсолютний рекорд Рівненщини.

У держави також були претензії до головного активу Володимира. За даними тих же YouControl і Opendatabot, в різні роки податковий борг фірм, пов’язаних з депутатом, обчислювався мільйонами гривень. Але завдяки Ярославу і його зв’язкам у податковій та інших держорганах Володимиру Володимировичу ці зловживання поки що сходили з рук.

А щоб кримінальні і бізнес тертя не заважали йому займатися політикою, Рашовський передав значну частину своїх активів (близько десяти компаній) своєму синові.

Втім, створення позитивного іміджу Рашовського-політика не допомогло йому обратися в парламент 9-го скликання. Нагадаємо, на дострокових виборах до ВР він балотувався від пропрезиденської «Слуги нарду», однак програв.

Зараз Рашовський як депутат облради від «СН» входить в одну з прибуткових комісій — з питань будівництва, розвитку інфраструктури та місцевого самоврядування. Тобто, продовжує попри кримінальний шлейф та знищення конкурентів сидіти на грошових потоках Рівненщини та «кришувати» місцевий бізнес.

Робити це йому нескладно, адже прикриває його сам голова Рівненської обласної військової адміністрації Віталій Коваль. Чому раптом така прихильність до кримінального авторитету? Тут нічого складного — Коваль винний Рашовському гроші. І тепер, отримавши завдяки кримінальному авторитету посаду, сумлінно відробляє минулі борги.

Втім, схоже з останніх політичних тенденцій, центральна влада оголосила безкомпромісну боротьбу з корупцією та організованою злочинністю на всіх рівнях і навіть проти «слуг», які прикриваються мандатами та ведуть злочинну діяльність.

Таким чином, з’явилися підстави, що і справу Ярослава Сивого правоохоронці та антикорупціонери теж дорозслідують по-новому, ймовірних замовників вбивства директора «Червоної калини» — Руслана Сивого та Володимира Рашовського покарають. Або ж притягнуть до відповідальності за низку тяжких комерційних злочинів. Підстав для цього більш ніж достатньо.

А ще непогано було б подивитися у той бік, кому з місцевої «мафії» вигідна історія з відстороненням міського голови Рівного Олександра Третяка від посади та кому цікавий бюджет міста Рівного, який значно перевищує обласний.

ІА "Вголос": НОВИНИ