У Празі демонтували пам'ятник радянському маршалу Івану Конєву.

Про це інформує «Радіо Свобода».

Зазначається, що рішення про демонтаж було прийнятне ще минулого року радою міського району Прага-6.

Дата знесення пам'ятника не повідомлялася, оскільки необхідно було вирішити усі процедурні питання.

Очільник району, де був розміщений монумент, підмітив, що на обличчі Конєва не було маски, а на «вулицю можна виходити, тільки прикривши рот і ніс».

Нагадаємо, що у Чехії був запровадили карантин через поширення коронавірус.

Відтак у країні заборонено проводити масові заходи, а на вулиці можна перебувати лише у медичних масках.

Повідомляється, що статуя маршала буде перенесена в депозитарій і згодом стане частиною експозиції Музею пам'яті XX століття, який створюється в Празі.

Варто зауважити, що на місці, де був знаходився пам'ятник Конєву, планують встановити новий монумент в честь звільнення столиці від нацистів в 1945 році.

Ставлення до маршала Конєва в сучасній Європі неоднозначне. В Угорщині його вважають переконаним сталіністом, який не завагався виконати наказ про окупацію Угорської держави 1956. Також Польща не сприймає Конєва як героя— 1992 його меморіальна скульптура у Кракові була демонтована, оскільки символізувала радянську окупацію країни. В Україні існують спроби приховати його участь у злочинах проти громадян Угорщини під час Угорської революції у 1956 році (цей факт його біографії обійшли мовчанкою в академічній «Енциклопедії історії України», 2009)

22 серпня 2019 року на пам'ятнику Конєву в Празі червоною фарбою написали: «Ні кривавому маршалові, не забудемо 1968». МЗС Росії висловило демарш посольству Чехії.

Як писав «Вголос», декомунізація Криму та Донбасу: Дробович розповів перші подробиці.

ІА "Вголос": НОВИНИ