Загальний обсяг цьогорічного бюджету розвитку – близько 685 млн грн. Як пояснює голова комісії фінансів та планування бюджету Львівської міської ради, «свободівець» Яромир Самагальський, слід розуміти, що стрічка в бюджеті – це не гроші, а лише право витрачати ці кошти.

«В абсолютних цифрах цей бюджет розвитку є дуже великий для міста Львова. Однак, зважаючи на економічну ситуацію в країні, кризу, стагнацію, курс валют, ріст цін, здорожчення робіт, ми прекрасно розуміємо, що велику кількість робіт виконано не буде. За нашими оцінками – не менше ніж 30%», – пояснив голова комісії.

Яромир Самагальський додає: «Прогнозуємо, що не буде охочих брати участь у тендерах за бюджетні кошти. Адже, коли підприємець подається на якийсь тендер, наприклад, на ремонт школи, то, фактично, закладає власні кошти, а подекуди змушений брати кредит у банку. Кошти йому повертають уже після виконання робіт. А ми прекрасно розуміємо, що за цей період може бути і значна інфляція, і проблеми з казначейством, тому часто все це унеможливлює проведення певних робіт».

Джерелами наповнення бюджету розвитку є інвестиційні внески підприємців, що здають свої об’єкти в експлуатацію – на це заплановано 14,2 млн грн; кошти від продажу майна – у планах 38 млн грн, кошти від продажу землі – 20 млн грн. Решта коштів перейде із загального фонду міського бюджету. Яромир Самагальський прогнозує, що план з продажу майна буде виконано, а от з продажем землі можуть виникнути деякі труднощі.

На що саме витрачатиме місто зароблені кошти, дивіться далі.

Допомога учасникам АТО – 9,3 млн грн

Зважаючи на війну на теренах України, важливим напрямом фінансування цьогоріч, як пояснила директор департаменту економічної політики Львівської міської ради Ірина Кулинич, є видатки на допомогу учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям. На це в бюджеті розвитку передбачено 9,3 млн грн.

Ці кошти витратять на підведення інженерних мереж до земельної ділянки, де планують будівництво багатоквартирних будинків для учасників АТО. Також частина з них піде на матеріально-технічне забезпечення учасників АТО, поховання та впорядкування могил, перевезення їх у зону АТО тощо.

Трамвай на Сихів – 121 млн грн

На такий інфраструктурний проект, як будівництво трамвайної колії на Сихів, буде витрачено 121 млн грн. Як пояснила Ірина Кулинич, ці роботи здебільшого виконують за кошти кредиту ЄБРР, але окремою умовою є співфінансування з бюджету Львова. Загалом ці заплановані мільйони витратять на співфінансування проекту, реконструкцію трамвайного маршруту №4, викуп будинку на вул. Навроцького, реконструкцію проспекту Червоної Калини.

На ремонт доріг – 134,7 млн грн

На капітальний ремонт та реконструкцію доріг і хідників з бюджету розвитку на цей рік виділили в сумі трохи більше коштів, аніж на трамвай на Сихів. За них частково планують відремонтувати вулиці Мечникова, Сихівську, Лисенка, Пасічну, Опришківську, Богданівську.

Частина коштів піде районним адміністраціям на ремонт міжквартальних вулиць і тротуарів. Також за ці кошти планують збудувати велодоріжку в Рясне-1 і на проспекті Чорновола. Окрім того, передбачено капітальний ремонт доріг на Янівському, Сихівському та Голосківському кладовищах.

Облаштування громадських просторів – 6,4 млн грн

Це новий для Львова проект – облаштування громадських просторів у мікрорайонах міста. У його межах передбачено ремонт вулиці Леся Курбаса, скверів на розі Вербицького – Чупринки, на вул. Городоцькій зі встановленням пам’ятника Богдану-Ігорю Антоничу, на вул. Пасічній, 83, на просп. Червоної Калини, облаштування громадського простору на вул. Петлюри, 17, тощо.

«Ми передбачаємо виконання робіт у всіх районах – не лише в центральній частині міста. Загалом з міського бюджету пропонуємо виділити 6,4 млн грн. На виконання цих робіт також буде залучено кошти від суб’єктів господарювання та від зацікавлених мешканців», – розповіла Кулинич.

«Ще одне надзвичайно важливе питання, над яким місто працює вже не перший рік і на вирішення якого пропонують виділити кошти з бюджету, – рекультивація полігону твердих побутових відходів», – зазначила Кулинич. У проекті бюджету розвитку Львова пропонують виділити 1 млн грн на розробку комплексного проекту з рекультивації полігону в с. Грибовичі, 4 млн грн – власне на проект та ще 99 тис. грн – на виготовлення технічної документації з вибору інвестора для будівництва сміттєпереробного комплексу та полігону ТПВ.

Як розповів під час бюджетних громадських слухань начальник управління житлового господарства ЛМР Юрій Голець, відповідно до проекту і проведеної державної будівельної експертизи, терміни рекультивації грибовицького сміттєзвалища становлять 10 років. Загальна вартість проекту – 213 млн грн.

«2015 року є необхідність проведення процедури закупівлі й визначення переможця-інвестора. Це об’єкт, який не закривається за один-два роки. Власне, ухвалено рішення розпочати рекультивацію полігону цього року. Ми також звертатимемось у профільні підприємства щодо долучення їхніх коштів на співфінансування проекту. Другим етапом буде питання підписання угоди. Місто не купуватиме землю – воно у взаємовигідних стосунках з тамтешньою територіальною громадою підпише угоду про оренду в неї земельної ділянки та, своєю чергою, інвестуватиме в цю громаду відповідні кошти у вигляді інвестицій у будівництво доріг, газопроводів, водопроводів, водогонів. Такі земельні ділянки є. Місто працює з цим уже не один рік», – зазначив Юрій Голець.

Також з цих 30 млн грн передбачено виділення коштів на підведення інженерних комунікацій до індустріального парку в мікрорайоні Рясне-2.

«Ми сподіваємося, що 2015 року все-таки залучимо до Львова керуючу компанію, яка зможе взяти в оренду цих 25 га, виділених під індустріальний парк, і, відповідно, розмістити там екологічно чисте промислове виробництво для створення нових робочих місць», – додав Голець.

Окрім того, у цих статтях видатків закладено кошти на капітальний ремонт каналізаційних мереж.

Придбання трамваїв і тролейбусів – 35,6 млн грн

Наступна важлива стрічка в бюджеті – це придбання техніки та рухомого складу для комунальних підприємств «Львівелектротранс» та «АТП №1». На це закладено 35,6 млн грн.

«Упродовж останніх трьох років у нас на вулицях з’явилися трамваї та тролейбус місцевого виробника – концерну «Електрон». 2015 року ми плануємо придбати в нього також електробус, який їздитиме вулицями міста і як автобус, і як тролейбус, і, відповідно, закупити ще кілька трамваїв і тролейбусів, які з’являться на наших маршрутах», –  зазначила Ірина Кулинич. Зокрема, на електробус витратять 9 млн грн, на тролейбус – 17,7 млн грн.

Також цього року планують відремонтувати до 30% рухомого складу електротранспорту на суму близько 27,8 млн грн. Зокрема, йдеться про капремонт 10 трамваїв і 10 тролейбусів та середній ремонт ще 20 трамваїв і 10 тролейбусів, а також реконструкцію шести трамваїв під низькопідлогові. Ці кошти закладають у статутний капітал комунального підприємства «Львівелектротранс». На капітальний ремонт колій пропонують виділити 2,1 млн грн. Зокрема, йдеться про вул. Княгині Ольги, Франка, Винниченка тощо. Також «Львівелектротранс» планує провести цьогоріч капітальний ремонт контактної мережі від вул. Сахарова до аквапарку. Передбачено і капітальний ремонт контактної тролейбусної мережі на вул. Патона –Ряшівська, Кропивницького – Коротка тощо.

На збереження історичного середовища –14,5 млн грн

На охорону історичного середовища в бюджеті Львова заклали 14,5 млн грн. Ці кошти витратять на реставрацію фасадів пам’яток архітектури на вул. Краківській, 34, Лесі Українки, 10, С. Крушельницької, 23, Театральній, 7, площі Ринок. На реконструкцію храмів: св. Софії, св. П’ятниці, Вірменського собору, св. Івана Золотоустого, Вознесіння Господнього. Також на ремонт балконів і скульптурних груп.

На гуманітарну сферу – 121,1 млн грн

На гуманітарну сферу, де видатки розподіляють між освітою, охороною здоров’я, культурою, управлінням молоді, сім’ї та спорту, соціальним захистом. витратять усього на 100 тис. гривень більше, ніж на трамвайну колію на Сихів. Ця сума також охоплює видатки на співфінансування енергоощадних проектів НЕФКО, які впроваджують винятково в закладах освіти й охорони здоров’я.

Щодо сфери освіти, на яку заклали 71,3 млн грн, то тут планують реалізацію проектів енергозбереження, заміну вікон, відновлення дошкільних навчальних закладів, ліквідацію підвальних котелень, проведення ремонтів спортзалів, дитячих майданчиків, басейнів, дахів, фасадів, аварійних об’єктів та санвузлів у школах, поповнення матеріально-технічної бази, співфінансування інших проектів, ремонт тирів.

На сферу охорони здоров’я передбачено 19,4 млн грн: здебільшого на придбання обладнання клінічним лікарням, поліклінікам, амбулаторіям тощо.

Також 6,7 млн грн пропонують виділити на управління культури: бібліотеки, театри, музичні школи, поповнення статутних фондів комунальних підприємств, народні доми й музеї.

На управління молоді, сім’ї та спорту і соцзахист передбачено 7,1 млн грн: на спортивні майданчики, УДЮМКи, дитячі будинки сімейного типу тощо.

Окрім того, за словами Ірини Кулинич, важливою стрічкою в проекті бюджету є також впровадження електронного врядування і створення центрів надання адміністративних послуг у кожному районі. Таким чином, передбачено співфінансування до отриманих грантових коштів Європейського Союзу в сумі 8 млн грн. Місто сподівається реалізувати цей проект наступного року.

Ще 32 млн грн пропонують виділити на будівництво пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

Крім того, в бюджеті розвитку передбачили 7 млн грн на реконструкцію просп. Свободи, від вул. Гнатюка до вул. Вороного, та 1,9 млн грн на створення реабілітаційного відділення для бійців АТО в лікарні швидкої медичної допомоги. Також значний обсяг коштів у бюджеті розвитку заплановано скерувати як поповнення статутних фондів комунальних підприємств.

Згідно з ухвалою, затвердженою на сесії, виконавчі органи влади мають до 1 травня ухвалити проектно-кошторисну документацію і до 1 червня 2015 року забезпечити проведення тендерів. Як пояснив Яромир Самагальський, якщо до того часу не знайдуть виконавців робіт, кошти буде розприділено на інші об’єкти. Загалом пріоритетними залишаються ремонти в галузі освіти, які можуть тривати здебільшого лише впродовж канікул. Ірина Кулинич також додала, що є доручення від міського голови до всіх головних розпорядників коштів з проханням скласти  календарні графіки початку робіт, їхнього завершення і отримання фінансування.

Олена Янковська, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ