Про це повідомляє ТСН.

Обмальований монумент із карельского кварциту – це те, що залишилося від київського пам'ятника Леніну. Чи зберігся хоч частково червоногранітний Ілліч, знесений на початку революції Гідності, і через три роки не може ніхто сказати.

Знесення столичного Леніна стало відправною точкою для всеукраїнського ленінопаду. Вони один за одним падають, а найцінніші безслідно зникають.

У Кропивницькому бронзову скульптуру Леніна під час знесення бачили востаннє. Скільки кілограмів бронзи зникло, обіцяють дослідити за фотографіями в ході розслідування.

«Пам’ятник так і не знайдено, відповіді з міліції не надходило. Місцева громада мала б право вирішувати, куди використати надалі таку кількість бронзи. Виготовити інший пам’ятник або скористатися нею на цілі громади», – розповідає начальник відділу культури міської ради Кропивницького Анна Назарець.

У Харкові через зникнення бронзового Ілліча один на одного кивають міський голова і тодішній губернатор.

Вілімас Малінаускас, власник парку монументів радянської епохи у Литві, пригадує, що колись добряче заробили лише на одному пальці з монумента, знесеного з головної площі Вільнюса.

«Цей палець, як я чув, його зробили сотнями і тисячами штук. Великі гроші зробили з цього пальця Леніна», – каже Вілімас Малінаускас.

Лише у Києві демонтовано майже півтори сотні комуністичних об'єктів. Згідно з офіційними даними, три пам'ятники розбито, п'ять пошкоджено, 13 зруйновано під час демонтажу, сім утилізовано. Доля сімох демонтованих невідома. Вони зникли. Але зберігачі не знають, що робити навіть з тим, що вціліло.

Музей авіації мав би стати «перевальною базою» для знесених пам'ятників. Вже звідси, за задумом, їх мали б перенести до музею тоталітаризму. Але на задвірках Музею авіації – лише один розпиляний пам'ятник чекістам.

За задумом, найцінніші експонати мали б стати об'єктами майбутнього парку тоталітаризму. На кшталт у Литві. Його власник вклав два мільйони євро. Вілімас Малінаускас не любить говорити про прибутки, але його парк нині оцінюють удесятеро дорожче.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ