Санкції стосуються восьми росіян та запровадили їх через агресію Росії проти України у Керченській протоці, повідомляє Bloomberg і посиланням на джерело із зустрічі послів представників країн ЄС при центральних органах співдружності, пише «Обозреватель».

При цьому джерело зазначає, що обмежувальні заходи вже узгоджені.

Подробиць агентство поки не повідомляє. Водночас наголошується, що в ЄС поки не мають наміру вносити російські компанії до списку санкцій через морську агресію РФ проти України.

За даними радіостанції RFE/RL, під санкції потраплять «близько восьми осіб». Їм буде заборонений в'їзд до ЄС, а активи на території Євросоюзу будуть заморожені.

Про обмежувальні заходи може бути оголошено на зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС 18 лютого у Брюсселі. При цьому імена людей, що потраплять під санкції, в понеділок можуть не бути оприлюднені, оскільки підготовчі правові процедури на той час, можливо, не вдасться завершити.

Про те, що дипломати ЄС узгодили запровадження санкці проти росіян, причетних до захоплення 24 українських моряків під час інциденту біля Керченської протоки, повідомив брюссельський корреспондент Радіо Свобода Рікард Джозвяк.

«Дипломати ЄС домовилися щодо санкцій проти Росії через інцидент в Азовському морі. Передбачається заборона на отримання віз та заморожування активів приблизно для 8 осіб, залучених до затримання 24 українських моряків, рішення мають формалізувати в найближчі тижні», – написав Джозвяк у Twitter.

За його даними, санкції можуть стосуватись як офіцерів, які були залучені до захоплення українських кораблів, такі і російські судді, які здійснювали подальше їх затримання.

Як писав “Вголос”, 25 листопада ввечері Росія атакувала українські катери у Керченській протоці. У Мережі з’явилося відео атаки.

За даними ВМС України, шестеро українських військовослужбовців отримали поранення. Московити ж кажуть, що внаслідок атаки в морі “отримали легкі поранення” троє українських військових. Також Росія захопила три українські військові катери.

26 листопада депутати Верховної Ради проголосували за введення воєнного стану на 30 діб від 14.00 26 листопада. Однак не в усій країні, а лише на території десяти областей, які межують із окупованим Кримом і невизнаним Придністров’ям.

27 листопада опублікували новий указ Президента про воєнний стан.

Також повідомлялось, що Бельгія підтримує санкції проти громадян РФ, які причетні до атаки на українські військові судна в Керченській протоці.

Додамо, що сенатори США внесли законопроект про нові санкції проти Росії через російську атаку на українські судна в районі Керченської протоки та захоплення українських моряків.

ІА "Вголос": НОВИНИ