Про це сказано в повідомленні прес-служби Нацполіції.

 15 березня набули чинності зміни до Кримінального процесуального кодексу і передачі повноважень судам для  призначення експертиз. У цьому процесі  поліція зіткнулася із певними труднощами. 

Створено робочу групу для аналізу застосування нововведень КПК.

Аналіз діяльності слідчих підрозділів свідчить, що протягом 10 днів в Україні судами розглянуто в середньому близько 60% клопотань про проведення експертиз, спрямованих слідчими Нацполіції. Зокрема, за 10 днів поліцією зафіксовано 7 782 факти смерті громадян. Слідчі розглянули 5 849 фактів, а до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 1 949 кримінальних проваджень. При цьому у 1 925 смертних випадках призначено експертизи. Однак від судів отримано дозволів на видачу тіл для поховання протягом 1 доби - 794 (41% від загальної кількості наданих клопотань), протягом 2 діб - 753 (39%), на 3 добу - 259 дозволів (13%). Крім того, фіксуються строки понад 4 доби - більш ніж 120 дозволів (або 6,5% від кількості поданих клопотань).

«Це перший момент, коли кількість клопотань у судах з кожним днем буде зростати. Друге - можливість спрямування подань у суди у вечірній час або у вихідні дні. Це теж поки в деяких регіонах є проблемою», - зазначив заступник глави Нацполіції Віталій Невгад.

У поліції заявили про необхідність негайного проведення на місцях зустрічей із представниками судів і прокуратури.Відповідно до них, слідчі й прокурори втрачають права самостійно призначати експертизи, у тому числі для встановлення причин смерті й розміру матеріальних збитків.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ