Україна ризикує втратити Томос через розкол у Православній Церкві України, викликаний «авантюрою» патріарха Філарета. Таку думку висловив Дмитро Горєвой, релігієзнавець і директор Центру релігійної безпеки. Про це повідомляють УНН.

«Саме порушення Томосу може стати причиною для його відкликання. Має значення, яким буде масштаб розколу в ПЦУ. Якщо, наприклад, в розкол піде більша частина ПЦУ, тоді це стане приводом для відкликання Томосу, адже фактично Церква порушить умови. Якщо ПЦУ не піде на таке, а владику Філарета підтримають лише кілька єпископів, то вони просто відділяться від ПЦУ і створять свою церковну юрисдикцію. ПЦУ стане трохи меншою, але вона і надалі продовжить функціонувати як метрополія, тоді відкликання Томосу не буде. Це залежить від того, скільки єпископів готові піти на таку авантюру Філарета», — зазначив він.

При цьому експерт додав, що Філарет справді хоче відродити Київський патріархат, проголосити, що ПЦУ —більше не метрополія, а патріархат, а оскільки патріарх вже є, то автоматично він стає новим керівником Церкви. Це, своєю чергою, буде порушенням Томосу, оскільки там зазначено, що будь-які питання щодо зміни статусу або зміни предстоятеля мають бути узгоджені з Вселенським патріархатом.

Як повідомляв «Вголос», про те, що повернення до КП — це втрата Томосу, заявляв і митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

ІА "Вголос": НОВИНИ