Таку думку озвучила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко в межах виставки «Агро Весна 2018», пише latifundist.com.

Тетяна Адаменко наголосила, що при збереженні нинішніх темпів потепління кількість днів з температурою вище 10 градусів буде тільки зростати. Порівняно з попереднім періодом (1995-2005 рр.) таких днів стало на 10 більше. Зі свого боку, це може відбитися на низці теплолюбних сільськогосподарських культур, зокрема, на зростанні урожайності пізньостиглих сортів кукурудзи.

Крім того, з її слів, щорічно Україні не вистачає 150-200 мм опадів, щоб забезпечити сільське господарство достатньою кількістю вологи.

«При подальшому підвищенні температури ефективність опадів буде падати, збільшиться випаровування, що загрожує засухою і навіть зникненням Полісся та подальшим його переходом у зону нестійкого зволоження. Хоча зараз це єдина зона з достатнім зволоженням в Україні», – зазначила Тетяна Адаменко.

За спостереженнями метеорологів, найбільше потепління останнім часом спостерігається в Київській, Чернігівській, Сумській і Житомирській областях. Менш за все це торкнулося Закарпаття.

«Сільське господарство в Україні залежатиме від того, за яким сценарієм піде потепління – зі збільшенням або зменшенням кількості опадів. У першому випадку в найближчі 10 років отримаємо сприятливі умови для зростання врожайності сільгоспкультур, а в другому –- навпаки, слід чекати падіння врожайності», – резюмувала Тетяна Адаменко.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ