Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

Виконавчий директор «МЕА» Фатіх Біроль, виступаючи на конференції «International Petroleum Week» в Лондоні, висловив побоювання, що США і Європа недостатньо інвестують в сферу ядерної енергетики, тоді як Китай рветься вперед, повідомляє MarketWatch.

«Сьогодні в процесі будівництва знаходиться близько 60 атомних електростанцій, і більше третини з них розташовані в Китаї. Китай рухається вперед, і в результаті незабаром ми побачимо, що він обійде США і стане «номером один» у сфері атомної енергетики в світі» , - заявив Біроль.

За його словами, США залишалися глобальним лідером в цій сфері з 60-х рр. Він зазначив два тренди, що представляють собою загрозу для позицій США в атомній енергетиці: дуже незначне розширення потужностей в цій сфері і відмова від збільшення термінів експлуатації існуючих потужностей.

Така ж ситуація характерна і для Європи, заявив Біроль. У Франції, яка є лідером в сфері атомної енергетики в регіоні, вироблення підприємств галузі різко знизилося за останні роки.

«Якщо нинішні тенденції продовжаться, частка США в глобальному виробництві атомної енергії скоротиться з нинішніх 20% до 7%», - прогнозує Біроль.

За оцінками «МЕА», до 2040 року частка атомної енергетики в загальній структурі енергозабезпечення КНР складе 4% в порівнянні з 2% в 2016 році.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ