Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб, передає кореспондент «Вголосу».

Випадків захворюваності на інсульт у першому кварталі 2015-го на 42 більше, аніж за аналогічний період минулого року і, відповідно, на 13 смертей більше.

«Щодо інфаркту міокарда, то ситуація є доволі стабільною. Захворіло на 7 осіб менше, ніж у першому кварталі 2014 року, а померло на тому ж рівні, що й торік, – 47 людей», – каже Зуб.

«Ми це пов’язуємо передусім із психоемоційною ситуацією, все-таки люди переживають через те, що відбувається в країні. З іншого боку, без сумніву, на цю ситуацію впливає і фінансова складова й суттєвий ріст цін на медикаменти. Також негативним цього року я назвав би факт скасування пілотного урядового проекту щодо часткової компенсації вартості препаратів проти артеріальної гіпертензії», – пояснює головний медик Львова.

Головний позаштатний спеціаліст управління охорони здоров'я з кардіології Валентина Коваль також підтвердила,  що у зв’язку із суттєвим подорожчанням медикаментів пацієнти масово переривають лікування або ж переходять на дешевші препарати. За її словами, ціни на ліки проти артеріальної гіпертензії зросли приблизно втричі, хоча зараз вони дещо стабілізуються і можна знайти хороші препарати за адекватною вартістю.

Загалом, як зазначив Володимир Зуб, завдяки профілактичним акціям упродовж останніх років кількість захворілих на інфаркт міокарда та інсульти у м. Львові поступово зменшується. У 2009 р. зареєстровано понад 950 випадків інфаркту міокарда, торік – 750, відповідно, і смертність нижча. «Динаміка щодо інсульту не настільки переконлива: близько 848 випадків 2009 року і станом на минулий рік 815 захворілих. І хоча ці цифри менші, ніж в інших великих містах, тим не менше ми вважаємо, що можемо досягти кращих результатів з профілактики», – зазначив Зуб.

Щороку від інфаркту міокарда у Львові помирають приблизно 180-190 осіб, від інсульту – 360-380 людей.

ІА "Вголос": НОВИНИ