Про це повідомляють Факти ICTV.

Зокрема, експерти очікують здорожчання так званого борщового набору – капуста, буряк, картопля, морква і цибуля.

«Зазвичай восени ціни на овочі знижуються – починається активне збирання врожаю, частину якого фермери закладають на зберігання, залишки – продають. Але цієї осені можлива протилежна тенденція – через неврожай», – вважає експерт центру Інфо-Шувар Тетяна Гетьман.

Більш того, вона вважає, що ціна на овочі в цьому році може бути практично ідентичною з ціною у Польщі.

Аналогічна ситуація з яблуками – бо зберуть один з найнижчих врожаїв за останні 6 років, що позначиться на ціні.

Восени також підвищаться ціни на м'ясо.

«Ціни на м'ясо восени зростуть мінімум на 15-20% (тобто яловичину будемо купувати по 170 грн/кг), – розповів голова правління Укрм’ясо Володимир Попов. – Проблема стара. Велика частина худоби зараз знаходиться у селян, це 70% великої рогатої худоби і 50% свиней. Звісно, що відгодівля там не така якісна, а процес вирощування дуже трудомісткий», – розповідає Тетяна Гетьман.

Крім того, сильно вдарила по поголів'ю свиней африканська чума.

Директор Асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко назвав однією з причин подорожчання м'яса те, що воно практично все йде на експорт. Зростання цін на курятину експерт пов'язує з монополізацією ринку.

«Курятина може зрівнятися в цінах з іншими видами м'яса птиці (наприклад, індичатиною, філе якої коштує близько 125-130 грн/кг)», – зазначив Дорошенко.

А вартість курячих яєць може зрости з нинішніх 15-20 до 25 грн.

«Ми з початку року спостерігали зниження ціни, але виробники весь цей час намагалися її всіляко підвищити. Тепер зростання цін будуть підтримувати, щоб компенсувати свої збитки з початку року», – вважає екперт.

Однак на рибу ціни навпаки можуть впасти – частково через спалах ботулізму.

 

«Вголос»

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ