Нещодавно Львів приголомшила неприємна новина про педофіла, який переодягнувшись у жіночий одяг, проникнув у школу №43 та намагався розбестити у шкільній вбиральні ученицю 2 класу. Досі у львівських навчальних закладах таких інцидентів ще не траплялося. Утім були інші ситуації, після яких теж виникало запитання: чи можуть львів'яни на 100% бути спокійними за безпеку своїх дітей?

Вголос" вирішив пригадати про випадки, які траплялись у львівських школах і дитячих садочках та поблизу них.

Камери спостереження, охорона та навіть мама – не рятують від крадіжок

Інцидент трапився 15 червня 2018 року. Тоді, посеред ночі злочинці проникнули у Львівську державну музичну школу № 3 що на вул. Замарстинівській, 219 та вкрали три камери спостереження. 

Про те, що трапилась крадіжка, дирекція школи дізналась вже зранку, переглянувши відеозаписи з інших камер. 

Схожий випадок був у навчально-виховному комплексі «Інженерно-економічна школа – Львівський економічний ліцей» 6 вересня 2018 року. Тоді з навчального закладу вночі вкрали мультиборд вартістю 140 тисяч гривень, який був розташований на першому поверсі. 

У закладі, як відомо, є охорона, а вікна на ньому облаштовані захисними решітками. 

Ще одна крадіжка трапилась 21 лютого 2018 року у Львівській спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів №69, що на вулиці Запорізькій. Тоді, також уночі, з закладу вкрали два плазмові телевізора марки Samsung і LG та ноутбук марки Dell. 

Звісно, що речові крадіжки здійснюються здебільшого вночі і не загрожують безпеці наших дітей. Утім такі інциденти вказують лише на одне: навчальні заклади охороняються погано. 

А ось злочинця, який 2 березня 2021 року поблизу школи №82, що на вул. Шафарика, хотів здійснити крадіжку, не зупинила навіть... мама. 

Чоловік намагався викрасти аж ніяк не телевізор, а першокласницю, яка заходила із мамою за руку на територію школи. І все це – посеред білого дня.

На щастя, незнайомцеві викрасти 6-річну дівчинку не вдалося. 

Бійки, які провокують не лише школярі, а й випускники та вчителі

Усі ми колись вчилися в школі і знаємо, що бійки там, звісно ж, не новина. Нерідко між учнями виникають різного роду конфлікти, утім не всі вони завжди виносяться на загал. Здебільшого ж, ми дізнаємось лише про ті, які закінчуються травмами. 

Так, 24 квітня 2018 року, у львівській школі №31 під час перерви побились двоє восьмикласників. Один із них отримав легкий струс мозку. 

Після бійки вчителі не відвели школяра у медпункт, оскільки навіть не знали про те, що трапилось. Згодом, з'ясувалось, що учень першим спровокував конфлікт і відмовився від медичної допомоги, а мамі розповісти боявся. 

Більш серйозний інцидент трапився ще у лютому 2016 року в школі №86, що на вулиці Скорини, 34. Тоді винуватцем бійки був навіть не школяр, а випускник школи, який прийшов «вгості» та попросився «посидіти» на одному з уроків. 

Аж раптом під час уроку образотворчого мистецтва, у момент, коли вчителька вийшла з класу, між колишнім учнем та одним із школярів сталась суперечка, внаслідок якої випускник наніс школяреві два удари в голову. 

В результаті інциденту, потерпілий школяр отримав струс мозку та забій м'яких тканин скроневої ділянки голови зліва. 

За скоєний злочин Сихівський районний суд Львова зобов’язав випускника виплатити 8,5 тис. грн матеріальної та моральної шкоди учневі школи, який постраждав. 

Чи не найбільше сколихнула Львів новина про інцидент, який трапився у травні 2021 року в львівській школі № 87. Скандал виник через колишню педагогиню школи Ірину Федишин, яку звинуватили у побитті першокласника. 

Постраждалий хлопчик розповів батькам, що вчителька ображала учня та навіть підняла на нього руку за шафою у класі. Згодом з'ясувалося, що насильницькі дії жінка здійснювала не лише до одного учня.

У підсумку, після того, як інцидент набув розголосу, жінка пішла на двотижневий «лікарняний», а згодом – її звільнили за статтею. А отже, навчати дітей жінка вже не зможе.

Цькування дітей, смерть жінки-сторожа та шприци на території львівських дитячих садочків

17 серпня 2020 року у львівському дитячому садку «Веселка» трапилась трагедія. Під час спалювання сміття прямо на його території загинула 68-річна сторож, яка багато років охороняла заклад дошкільної освіти. 

На жінці запалився одяг і вони не змогла власноруч погасити вогонь. Жахливий інцидент трапився приблизно о 7 годиній ранку, коли дітей там ще не було. 
 
А декількома роками раніше, у жовтні 2016 року, на території львівського дитсадка «Арніка» хлопчик знайшов шприц, який міг переносити ВІЛ-інфекцію. 
 
Дитина взяла його у руки, утім вихователька, побачивши це, відібрала його та викликала медсестру. 
 
Шприц одразу віддали на аналізи, а хлопчику провели профілактичне лікування. На щастя, інфекції у небезпечній знахідці не виявили.

Випадки булінгу трапляються як у школах, так і в дитячих садках. І булінг це теж небезпечно, оскільки загрожує, насамперед, психологічному стану наших дітей.

Відтак, у листопаді 2019 року, мама двохрічної дівчинки поскаржилася на те, що її дитину цькують у львівському дитсадку №33. Вона розповіла на своїй сторінці у Facebook, що вихователі звинувачували її доньку через гіперактивність і називали хворою.

Причиною таких тверджень, за словами мами, було те, що її донька потягалася з іншою дитиною за браслети. Ця дитина, як вона стверджує, розповіла мамі з татом, наче її донька її била. Внаслідок цього, вихователі та батьки почали цькувати матір та двохрічну дівчинку, через що вона навіть боялася ходити у садок.

Більше того, проти дитини батьки вирішили написати колективну скаргу, після якої завідувачка дошкільного закладу запропонувала її матері виділити для дівчинки персонального вихователя. Але матір відмовилась, оскільки, на її думку, таким чином її дитину хотіли визнати хворою та навіть вигнати з дитсадка.  

Коли школи та дитсадки стануть безпечними для дітей?

Як би прикро не було, на жаль система охорони навчальних закладів у Львові далека від ідеалу. Школи та дитсадки охороняють переважно бабусі та жіночки. Та чи здатні вони швидко зреагувати за умови ситуації, що загрожує безпеці учнів? 

І це ми ще не згадували історій з «замінуванням» львівських шкіл та дитсадочків. Остання трапилась буквально декілька днів тому у школі №91. На щастя, воно було хибним, як і попередні. Ми звикли, що всі «замінування» у Львові є результатом чийогось невдалого жарту. 

Утім що, якщо одного разу все піде не за звичним сценарієм і незнайомець в куртці «жінки» виявиться не збоченцем, а справжнім терористом? Чи готові наші заклади освіти до такого розвитку подій? Чи беремо ми для себе в приклад систему охорони навчальних закладів інших країн світу? Чи вчимося ми на помилках тих шкіл, які, можливо, саме через неякісну охорону, розплатились десятками невинних людських життів? 

Після інциденту з педофілом у львівській школі № 43, департамент освіти ЛМР згадав про давно існуючу проблему, пообіцявши негайно провести у навчальних закладах міста перевірки. Як воно часто буває: бити на сполох починають лише тоді, коли трапляється щось, що викликає резонанс. Але й на забезпечення шкіл професійною охороною, здається, теж поки що сподіватись не варто, оскільки місто не має на це грошей.

Тож поки що маємо реалії такі: безпека дітей львів'ян далі залишається під загрозою. Маємо лише вірити й сподіватись, що колись міська влада подбає і про них. 

ІА "Вголос": НОВИНИ