Низка громадських організацій Львова звернулася до правоохоронних органів, Міністерства агропромислового комплексу України та Державного агентства лісових ресурсів із проханням перевірити діяльність Анатолія Дейнеки на посадах в управлінні та з’ясувати, чи відповідає дійсності інформація про те, що за його сприяння відбулася незаконна приватизація й відчуження приміщень лісництв для його ж родичів та ділових партнерів. Йдеться про «зо два десятки працівників».

Попри те, що сам Анатолій Дейнека виправдовується, мовляв, не має жодного впливу на видачу квартир черговикам, активісти впевнені: ці слова неправдиві.

Керівник ГО «Автомайдан-Захід» Андрій Ребець пояснив, що Анатолій Дейнека вже дуже багато років перебуває в управлінні лісового та мисливського господарства на керівних посадах і «за цей час, безсумнівно, зумів створити цілий клан своїх спільників». Саме ці люди, на думку активістів, сприяли незаконному виділенню квартир.

Андрій Ребець наголосив: «В управлінні діє злочинна система, яку потрібно викоренити. Тому старі кадри, серед яких й Анатолій Дейнека, мають бути звільнені з управління лісового господарства».

«Анатолій Дейнека – це прихвостень Януковича, пережиток старої корумпованої системи мафії, кумівства, дерибанів та злочинних схем. Організація «Автомайдан-Захід» поставила собі за мету викорінення із системи державної влади управління таких осіб, як Дейнека. Анатолій Дейнека та його спільники приватизували квартири лісового господарства, тоді як рядові працівники управління роками стоять у квартирній черзі», – сказав керівник ГО «Автомайдан-Захід».

Оскільки рішення про надання житла ухвалюють трудовий колектив і профспілки, активісти у своєму зверненні також вимагають публічного звіту голови Львівського обласного комітету профспілки працівників лісових галузей України та інших членів профспілки, які мають пояснити громадськості, за яким принципом розподіляли зазначене житло.

Член громадської ради при управлінні лісового та мисливського господарства Богдан Кушнір зазначив, що безпосередньо спілкувався з людьми, які працюють у лісгоспах Львівщини і потребують поліпшення житлових умов. Ці люди переконують, що житло черговикам виділяють несправедливо. Зважаючи на те, що слів працівників лісових господарств замало для того, щоб притягнути винних до відповідальності, громадські організації звернулися у відповідні інстанції.

«У своєму зверненні ми попросили, щоб компетентні органи перевірили інформацію, яку маємо. Я переконаний, що всі факти зловживання підтвердять, оскільки безпосередньо спілкувався із представниками лісгоспів і люди підтверджують, що все, про що написано в нашому зверненні, є правда», – сказав Богдан Кушнір.

Крім перевірки законності виділення житла черговикам, підписанти звернення також вимагають повернення через суд у власність лісгоспів низки об’єктів нерухомості:

– контора Моршинського лісництва в селі Баня-Лісовицька на вул. Курортній, 57;                                   

– будинок у м. Львів-Брюховичі на вул. Львівській, 4;

– колишня контора Брюховицького лісництва загальною площею 544,7 кв. м;                           

– контора Завадівського лісництва загальною площею 174,1 кв. м за адресою: Львів-Брюховичі, вул. Гайова, 4;   

– будинок разом з господарськими приміщеннями загальною площею 351,8 кв. м, розташований у Липниківському лісництві.

За словами активістів, ці будівлі також було незаконно відчужено під час перебування Анатолія Дейнеки на керівних посадах в управлінні.

Варто зазначити, що звернення від 20 січня, під яким підписалися представники п’яти громадських організацій Львова, не перше. На початку січня ГО «Автомайдан-Захід» уже зверталася до прокурора Львівської області Романа Федика, начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Вадима Підгороднього щодо дій першого заступника начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеки.

Тоді активісти теж просили прокурору Львівської області ініціювати перевірку фактів незаконної приватизації та відчуження приміщень лісництв на користь родичів та ділових партнерів Анатолія Дейнеки. Також у начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства вимагали терміново звільнити Дейнеку з посади першого заступника начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Сьогодні, 21 січня, у прокуратурі «Вголосу» повідомили, що звернення про зловживання Анатолія Дейнеки було скеровано в ГУ МВС у Львівській області. В міліції підтвердили, що це звернення отримали і воно перебуває на розгляді. Тож ця історія обов’язково матиме продовження.

Леся Бурбан, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ