Є версія, що Гіві загинув від ручного вогнемета РПВ «Шмєль», яким в нього поцілили у закритому приміщенні.  Про це написав на своїй сторінці у соцмережі військовий експерт Юрій Бутусов:

«Якщо версія з вогнеметом підтвердиться, то малоймовірно, що до цього причетні українські спецслужби. Занадто помітна зброя – вогнемет, диверсант би з ним просто не пройшов по базі «Сомалі». Ймовірніше, що полковника «Гіві» усунули люди Захарченка. Після знищення Толстих, в Донецьку не залишилося самостійних польових командирів. Останнім конкурентом Захарченка тепер залишається Ходаковський, але він безпосередньо підрозділами не командує».

У мережі навіть з’явилося відео. 

«На мій погляд, наявні на даний момент факти вказують на те, що обставини ліквідації «Гіві» швидше нагадують чергову операцію російських спецслужб. А невловимі «українські» диверсанти, дуже схоже – чергова легенда для прикриття справжніх виконавців», - додав Бутусов.

У Росії знищення «Гіві» прокоментували дуже стримано і замість прокльонів «українських диверсантів», навпаки, висловили надію, що на Донбасі продовжиться «мирне врегулювання» конфлікту: «Безумовно, ми сподіваємося, що є певний запас міцності і тим, хто стоїть за такими вбивствами, не вдасться все-таки привести до подальшої ескалації».

Політичний експерт Юрій Романенко теж прокоментував вбивство сепаратистського ватажка:

«Москва зачищає «кровожерну шантрапу», щоб Україна не могла сказати, що не може прийняти закон про амністію, поки є такі одіозні фігури. Тому я недарма запитував, чи готові ви до того, що Росія звалить з Донецька і «втюхає» нам «новоросів»  із 10% вирізаними заводами, 30% промитими мізками і ненавистю до України. І так, особливим статусом, який потрібно прийняти, а приймати доведеться, адже багато чинників, що викликали несприйняття, зникнуть.Тому ви особливо не радійте. Спочатку було ясно, що телемасовку чекає сумна доля. Однак їх сумна доля лише пролог до спроби засмутити нашу долю перетворенням України у велику Боснію».

Спочатку ватажок із так званої ЛНР Павло Дрьомов, потім Олексій Мозковий, Арсен Павлов «Моторола», нині «Гіві»… Що це – чергові зачистки ФСБ, українських спецслужб чи підготовка до чогось масштабнішого? Про це кореспондент «Вголосу» дізнався у військового експерта Олега Жданова, керівника «Центру дослідження проблем регіонального міжнародного співробітництва» Володимира Гулими та у політолога Вадима Карасьова.

Про що може свідчити чергове знищення одного із ватажків проросійських бойовиків: підготовка до чогось масштабного (вибори, повномасштабне вторгнення Росії) чи просто чергова «зачистка»?

Олег Жданов:

В принципі, я схильний до думки, що це, швидше за все, зачистка ФСБ. Адже такий персонаж, як Гіві, лише у нас, завдяки засобам масової інформації, отримав такий медійний розголос і ми думаємо, що якщо Гіві загинув, то зараз відбудеться якась кардинальна зміна у ситуації на фронті. Нічого подібного не відбудеться. Це не та людина, яка приймає якісь рішення, особливо ті, які стосуються військових подій і порядку ведення бойових дій. Порівняйте рівень «Гіві», який був всього лиш командиром батальйону «Сомалі» і рівень генштабу ЗС РФ, які реально приймають рішення, як вести вогонь по всій лінії розмежування чи по всій лінії фронту. І вони ж відповідають за організацію обстрілів, за постачання боєприпасів, за комплектацію особистого складу бійців і т.д. Який Гіві має до цього відношення? Він маленький пішак у дуже великій грі.

Вадим Карасьов:

Це може бути зачистка низового військового керівництва «ДНР» - для того, щоб потім замінити у різний спосіб військове керівництво «ДНР-ЛНР» на більш політично-профільовані фігури. Це потрібно, аби запропонувати якийсь формат, або новий раунд політичних перемовин і, відповідно, політичних переговірників з боку «ДНР-ЛНР». От в такому вигляді це може бути російським сценарієм.

Якщо ж це зачистка з боку наших спецслужб, то це означає, що ми деморалізуємо низове польове військове керівництво, військових авторитетів «ДНР-ЛНР», для того, щоб демотивувати озброєні групи у разі активізації бойових дій і, можливо, військового наступу, військової деокупації територій «ДНР-ЛНР» з боку України.

Володимир Гулима:

Коли проаналізувати події, то ми пам’ятаємо, що це вже колись було. Якщо повернутися на сто років назад, ми пам’ятаємо про події громадянської війни: відданих режиму людей вбивали, а потім із них робили героїв. Тому що мертвий герой – це вже символ, який можна потім використовувати. Тому ми бачимо, що вони свою брудну роль відіграли так, щоб ще мертвими вони могли прослужити справі російської пропаганди. Цей сценарій прописаний у Москві.

Говорять, що Гіві не поділив сфери впливу і майно із Захарченком. А ви як вважаєте?

Олег Жданов:

Не виключаю варіант внутрішніх конфліктів в плані перетину економічних інтересів, але на сьогоднішній день вважаю цей варіант менш вірогідним. Чому? Тому що переділ власності відбувся протягом 2015-го року. Всі, хто сумнівався, хто був проти – уже давно в землі, всі хто погодився – стали в стрій і стоять мовчки, розуміючи, що завтра їх теж можуть ліквідувати. Тому тут це більше схоже на просту «зачистку» зі сторони спецслужб Росії. Причому навіть не стільки ФСБ, як ГРУ. Адже це більш серйозна організація, яка взагалі не пробачає помилок.

До речі, остання ініціатива зі сторони Росії, яка прозвучала в плані врегулювання конфлікту на Донбасі - була пропозиція замінити Плотницького та Захарченка на своїх постах. Тому уявіть собі цінність для Кремля того ж Плотницького та Захарченка. Вони можуть просто його звідти відкликати, а він просто «упаде» зі сходів і зламає собі шию. Для РФ питання кадрів ніколи не стояло. Вони завжди діють за принципом «незамінних людей не буває». Не влаштовує Плотницький – завтра буде інший. І це не вплине ніяк на бойові дії. Не від них це залежить.

Вадим Карасьов:

Це може бути або «рука Кремля», або це робота наших відповідних служб. А це означає, що ситуація вийшла на роздоріжжя. Або це підготовка до якогось формату політичних перемовин, політично-дипломатичного вирішення конфлікту і напрямок якоїсь угоди між Україною і Росією під гарантії США, або різко навпаки – це підготовка до деокупації територій «ДНР-ЛНР» з боку України.

Володимир Гулима:

Це хай вони розбираються. Нам головне результат. Треба розуміти, що Гіві із його освітою, його світоглядами був штучно створений. Адже не він керував тими військовими підрозділами, не він вирішував питання. Він просто позував на камеру як певний символ, нібито людина із низів, яка повстала проти України. Коли він перестав відповідати своєму призначенню, його безжально, без жодних сумнівів прибрали.  І все.

Все ж таки, чи свідчать такі «зачистки» про можливу підготовку підґрунтя до вторгнення Росії?

Олег Жданов:

Зараз не та ситуація, щоб Російська Федерація готувала якусь експансію чи бойові дії. У Авдіїівці ми отримали криваву відповідь в результаті наших ініціатив по вдосконаленню системи оборони і підвищенню її стійкості. Ми провели операцію і отримали таку жорстку відповідь. При чому, повторили ту ж саму помилку, якої припустилися на Світлодарській дузі. Те ж саме. Тоді звинуватили командира 54-ї бригади і сказали, що він начебто самостійно прийняв рішення взяти висоту. В що це вилилося? В 3 доби безперервного обстрілу, 10 вбитих і 35 поранених. Сьогодні «вдосконалення системи оборони» вилилося нам в 9 вбитих і більше 70-ти поранених. «Нормальна» ініціатива зі сторони генштабу ЗСУ… 

Попри це Путін зараз не в тому положенні, щоб зараз роздувати ескалацію конфлікту. Йому треба зараз шукати точки дотику з Дональдом Трампом. У них дві лінії, які не можуть перетнутися: Трапм хоче підписати Рейк’явік-2, а Путін хоче провести Ялту-2. А це – два взаємопротилежних поняття.

Хто наступний: Захарченко,  Плотницький?

Олег Жданов:

Можливо. Тільки у ГШ РФ приймуть таке рішення, вони будуть ліквідовані, навіть не встигнуть злякатися чи дізнатися про це.

Вадим Карасьов:

Хто буде чинити супротив, того Кремль буде зачищати у такий спосіб. Хто буде більш лояльним, того «відправлять» на військово-політичну пенсію в Москві чи десь під Москвою. От і все.

 

Алла Федорченко, «Вголос»

-

 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ