Напередодні саміту в «нормандському форматі» спікер Держдуми РФ В’ячеслав Володін заявив, що «якщо Україна не відмовиться від української мови та проукраїнської політики, з її складу вийдуть ще кілька областей». Із схожою заявою виступив посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто, котрий запропонував створити на Закарпатті угорську автономію.  На слова одіозного політика держави-агресора відреагував спікер Верховної Ради Дмитро Разумков, заявивши, що в Україні проживає одна нація – українська і жодна область не вийде зі складу Української держави. Ще з різкішою заявою виступив міністр МВС Аваков, назвавши Володіна «російським дурнем». Угорського посла ж МЗС України викликало для вручення ноти протесту.

Чому напередодні саміту «нормандської четвірки» росіяни роблять подібні заяви та чи загрожує Україні сепаратизм? Про це ІА «Вголос» запитало політолога Олександра Антонюка, військового експерта Олега Жданова, публіциста Володимира Цибулька та політтехнолога Ярослава Макітри.

Чому напередодні саміту «нормандського формату» Росія погрожує Україні сепаратизмом?

Ярослав Макітра:

Такі заяви звучать, оскільки Путін тисне на Зеленського, щоб мати вплив перед зустріччю у нормандському форматі. Росіяни хочуть, щоб Зеленський прийняв їхній схиблений «мирний варіант» про особливий статус Донбасу та амністію бойовиків, бо, мовляв, є і гірший варіант – вихід з України ряду областей. Плюс напередодні окупаційна влада Донецька зробила заяву про «розширення територій» на всю Донецьку область. А на днях міністерство освіти РФ акредитувало луганський ВНЗ і дозволило видавати їм диплом російського зразка.  Це все означає, що Росія не збирається покидати окуповані території Донецької та Луганської областей.

Олександр Антонюк:

Сепаратизм – це явище, яке розкручують великі геополітичні гравці, як Росія, для створення громадянського протистояння та для того, щоб послабити інші держави. Україна у цьому випадку не є унікальною. Такі сценарії РФ розкрутила у Грузії, Молдові. А тому для Росії сепаратизм – це один із різновидів зброї. І про це Україна та наша влада має завжди пам’ятати. РФ давно планувала розкрутити тему сепаратизму в Україні та реалізувати на наших територіях «проект Новоросія».

Заяви спікера Держдуми РФ Володіна напередодні зустрічі в «нормандському форматі» свідчать про те, що Росія не налаштована на жодні мирні переговори. Путін сконцентрує свою увагу на псевдомирі для того, щоб розвалити нашу країну, як суб’єкта геополітики.

Це – мета Росії. А тому президент України має бути свідомим, що таке станеться і не вестися на провокації.

Олег Жданов:

У Росії постійно підтримують ідею сепаратизму в Україні. Плани щодо створення «Новоросії» у РФ і досі актуальні, вони це дістають, як «скелет із шафи» та постійно погрожують Україні. Заяви про те, що зі складу України можуть вийти деякі наші області – це шантаж, спрямований на президента України Володимира Зеленського перед підготовкою до «нормандського формату». Мовляв, будете погано поводитись, ми підтримаємо створення псевдореспублік на території України.

Володимир Цибулько:

Те, що Росія погрожує Україні – це означає, що всередині РФ є вагомі проблеми. І те, що це заявляє голова представницького органу Володін – це просто самоутвердження його, як політика. Він намагається у ході цих антиукраїнських настроїв зарекомендувати себе перед їхнім «верховним божеством» та заробити на цьому бонуси. У Росії зараз усі, хто хочуть бути при владі, мають довести свою вірність Путіну, підтвердити, що вони в «одному човні із лідером».

Причини для сепаратистських настроїв в Україні є?

Ярослав Макітра:

В Українських умовах дійсно можливі сепаратистські настрої. Але на даний момент, коли є великий рівень довіри до влади – це буде дуже складно реалізувати. І центральна влада навіть в критичний час зможе оперативно «погасити» сепаратистські настрої. Ми не зможемо їм протистояти хіба тоді, коли Росія проведе масштабну акцію та введе туди свої війська. Тобто це будуть точно не випади місцевих маргіналів та сепаратистів, а повномасштабне вторгнення.

Володимир Цибулько:

У Росії не можуть собі уявити, що Україна може бути успішною державою, вони не хочуть допустити нашого розвитку
Заяви Володіна та його публічна погроза на українську політику ніяким чином не впливає. Подібна антиукраїнська риторика – це вже звично для російського істеблішменту та їх шовіністичних настроїв. У Росії не можуть собі уявити, що Україна може бути успішною державою, вони не хочуть допустити нашого розвитку. Коли Україна робить якісь успіхи – це вкрай бісить Росію. Наші виграші у судах, наші дипломатичні перемоги – це найгірше для Росії. І наше завдання - кожного дня працювати для того, щоб стати більш успішними та багатшими, ніж РФ.

Олександр Антонюк:

В Україні немає ніяких утисків ні російськомовних, ні інших національних меншин. На території України проживають різні етнічні групи: поляки, угорці, євреї, цигани, кримські татари, - і всі себе дуже комфортно тут почувають.

Я підтримую позицію наших міністрів та офіційної влади, котрі відреагували та заявили, що зі складу України не вийде жодна наша область. А тому не потрібно тут нічого розпалювати, такі «фішки уже не пройдуть».

Олег Жданов:

Що ж стосується самого суспільства, то, як на мене, такої великої загрози від сепаратизму, як це було у 2014 році, зараз немає. Усі в Україні побачили, в яких руїнах перебуває Донецьк і Луганськ. І, до речі, найкраща антиреклама сепаратистів – це «сарафанне радіо». Ті, хто їдуть з окупованих територій в Україну по соціальні виплати чи просто до родичів, чудово знають, як виживають фейкові республіки і розповідають про це всім оточуючим. Я думаю, що сьогодні знайти купу маргіналів, котрі підтримують від’єднання від України та переконуватимуть у цьому місцевих жителів, як це було у 2014 році, - буде вкрай важко.

На які області «націлилась» Росія?

Олександр Антонюк:

Заяви від Російської Федерації про «розпад України» можуть означати те, що агресор намагатиметься відкрити ще кілька фронтів на південному сході України, хитатимуть також і Західну Україну, зокрема Закарпатську область. В даному випадку, знаючи це, ми маємо бути обережними і реагувати на прояви сепаратизму.  В Україні усі прояви сепаратизму потрібно виявляти і одразу карати з усією суворістю закону.

Зараз Україна готова дати відсіч сепаратистам?

Олег Жданов:

Гасити сепаратистські настрої чи навіть прямі випади у нас уже є кому. Це – Нацгвардія. Ці спецпризначенці добре озброєні, вимуштрувані та обізнані у тому, як протистояти подібній агресії. До речі, головне завдання Національної гвардії – це підтримка конституційного ладу в Україні всередині країни. І, на мій погляд, вони з цим впораються.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ