Про це пише «Твоє місто».

30 водіїв, які керували автомобілями напідпитку виявили львівські патрульні в першу добу жовтня, 25 з них - вночі. Такий результат став своєрідним рекордом для наших поліцейських.

Як відомо, відповідальність за керування авто у п'яному вигляді передбачена статтею 130 Кодексу України про адміністративні порушення. Карають за це так: якщо водій попався вперше — його штрафують на 10,2 тис. грн та забирають водійське посвідчення на 1 рік. Якщо попався вдруге — сума штрафу збільшується вдвічі, а «права» конфіскують на 3 роки. Найвищу міру покарання застосовують, якщо водій сів за кермо втретє. Посвідчення водія він не побачить 10 років. І заплатить штраф у розмірі 40,8 тис. грн.

У львівській поліції розповіли, що ловити нетверезих водіїв складно, бо закон не дозволяє зупиняти будь-яке авто на розсуд патрульних. Але виявляти п'яних на дорогах допомагають звичайні люди, коли телефонують на 102, щоб повідомити про підозру щодо тверезості певного водія.

Якщо поліцейські помітять у водія ознаки сп'яніння, то пропонують йому пройти освідування на приладі «Драгер». Якщо він покаже більш, ніж 0,2 проміле — значить водій п'яний. Тоді патрульні складають протокол про керування у нетверезому стані, а справу передають до суду. До речі, якщо водій відмовляється проходити освідування, йому також загрожує штраф.

Цікаво, що з початку роботи нової патрульної поліції у Львові та області, складено понад 3 тис. протоколів за водіння у нетверезому стані. З них більше, ніж 120 скасовано у суді через малозначність порушення, закінчення терміну розгляду справи чи відсутність складу порушення.

Кількість протоколів, які виписали патрульні за керування у нетверезому стані з 23 серпня 2015 року до кінця вересня 2016. Інфографіка:

Львів 130 стаття
Create bar charts

 

А також скільки з них суд скасував за аналогічний період:

Не притягнуті до відповідальності
Create bar charts

 

 
 

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ