Щороку у світі серцево-судинні захворювання забирають 17 мільйонів життів. В Україні вони є основною причиною смертності . Водночас, у більшості випадків хворобам серця можна запобігти.

Що потрібно знати, щоб уберегти себе і близьких ?

Вголос” розпитав у Віталія Аверчука, лікаря-кардіохірурга Львівської обласної клінічної лікарні. 

Чому виникають хвороби серця: фактори ризику

“Найперше, на що варто звертати увагу, це знати сімейну історію. Чи були в попередніх поколіннях захворювання серця або судинно-мозкові патології. Якщо так, то має бути настороженість до хвороби”, – каже Віталій Аверчук.

За його словами, коли в родині хтось хворів у віці 40- 50 років на серцево- судинні хвороби, то це говорить про фактор спадковості та можливий агресивний перебіг захворювання атеросклерозу (затвердіння артерії -ред) коронарних чи мозкових  судин і порушення ритму серця. 

“Сімейний анамнез, ми не можемо змінити, а на інші фактори ризику, можна вплинути чи поведінково, чи за допомогою лікування”, – зазначає кардіохірург.

Як розповідає лікар, основними чинниками ризику розвитку захворювання є :

  • підвищений артеріальний тиск;
  • підвищений рівень холестерину, цукру в крові;
  • надмірна вага;
  • відсутність фізичної активності;
  • тютюнопаління;
  • вживання алкоголю;
  • стреси.

“Якщо у людини є один з факторів ризику, це не означає, що обов’язково буде розвиватися серцево-судинне захворювання. Але чим більше таких факторів є, тим ймовірність вища. Тому потрібно дбати про профілактику”

Підвищений артеріальний тиск

Кожен третій українець має підвищений артеріальний тиск і часто не знає про це.

“Більшість людей з високим тиском не мають симптомів, навіть якщо показники артеріального тиску досягають небезпечно високих рівнів. У декого є головний біль, задишка або носові кровотечі. Але ці ознаки і симптоми не є специфічними і зазвичай не проявляються, поки тиск не досягне важкого або небезпечного для життя рівня”,–  каже Віталій Аверчук

Щоб виявити захворювання, кардіохірург радить перевіряти тиск два рази на день протягом чотирьох тижнів.

  • Оптимальний артеріальний тиск 120/80 мм р. ст.
  • Нормальний артеріальний тиск – 120-129/80-84 мм р. ст.
  • Високий артеріальний тиск 130/139/85-89 мм р. ст.

 Зі слів лікаря, до 45 років, якщо систолічний тиск не більше 150 мм. рт. ст та немає хронічних захворювань, його можна спробувати нормалізувати зміною способу життя. Варто додати фізичні навантаження та забрати з харчового раціону сіль. Людина в день не повинна з’їдати більше аніж 5 грам солі.

Холестерол

“Добре себе “почуває” серцевий м'яз, коли продукти харчування містять багато вітамінів А, С, Е та В. Корисними є натуральні олії, жирна морська риба, фрукти, овочі, горіхи та продукти з цільного зерна. А ось жирне м'ясо, солоності та копченості з раціону краще виключити – бо вони підвищують рівень холестерину в крові і провокують серцеві захворювання”, - радить кардіохірург.

 Корисні мікроелементи, вітаміни та продукти харчування:

  • Калій (курага, горіхи, родзинки, чорнослив, апельсин, мандарин, банани, гарбуз, капуста, яблука, буряк, редька);
  • Магній (квасоля, зелених горох, інжир, фініки, пшениця, хліб з муки грубого помолу, горіхи, пшоно);
  • Вітамін В (мука грубого помолу, крупи, кукурудза, молочні продукти, яйця, морепродукти, бобові, риба, зелені овочі);
  • Харчові волокна (овочі, фрукти, цільне зерно, борошно грубого помолу, висівки, злаки)

Високий рівень цукру

“Надмірна кількість цукру в харчуванні призводить не тільки до виникнення надлишкової  ваги, а й ризику ішемічної хвороби серця, ішемічного інсульту та цукрового діабету другого типу. Достатньо раз в півроку здавати кров на аналізи, щоб контролювати стан свого здоров'я, – розповідає Аверчук.

Із меню, кардіохірург радить виключити солодкі напої, випічку та кондитерські вироби. Природні джерела цукру – фрукти та мед варто вживати контрольовано. 

Алкоголь та тютюн 

Як запевняє лікар, безпечної дози алкоголю не існує. Його вживання призводить до підвищення артеріального тиску, та порушення мозкового кровообігу – інсульту.

“Тютюнопаління є одним з основних факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Після кількох затяжок, серце курця починає працювати на знос – чадний газ тютюнового диму різко знижує концентрацію кисню в крові, її доводиться переганяти в більш великих обсягах, щоб не дати організму відчути дефіцит кисню. У той же час нікотин викликає спазм судин – в тому числі тих, що живлять серце”

Стрес

За словами кардіохірурга, щоб серце було здоровим, бажано уникати сильних стресів, м'якше ставитися до емоційних дискусій та достатньо відпочивати. А також сон має бути не менше восьми годин.

Кваліфікована медична допомога

“Для людини, яка не має захворювань серця, питання профілактики є актуальним, починаючи від 20 років. У віці 50 -70 років потрібно ще уважніше слідкувати за своїм станом здоров’я та серцевою діяльністю. І обов’язково системно відвідувати лікаря” - зауважує Віталій Аверчук.

Якщо ж хвороба є, то потрібно жити в тісній співпраці з лікарським спостереження, моніторингом і правильним лікуванням.

Львівська область – один з провідних регіонів України, де надається високоспеціалізована кардіологічна допомога. В області працює п’ять кардіохірургічних  центрів. Також працюють лікарні, які надають спеціалізовану допомогу, тобто обстежують ангіографічним способом стан коронарних судин чи стан серця спеціальними методами обстеження.

“Я хочу сказати , що держава повертається лицем до цієї дорогої та затратної ділянки медицини. 5 років  в області працює програма  забезпечення невідкладної серцево-судинної хірургії. Цього є  недостатньо,але все ж таки якась група соціально незабезпечених людей має підтримку” , - розповідає кардіохірург

І підкреслює, що людина сама має дбати за своє здоров’я і мати медичний супровід. А завдання спеціалізованої медицини бути готовими надати необхідну  допомогу. 

Нагадаємо, раніше «Вголос» писав про те, як гендерні стереотипи сприяють зниженню тривалості життя українських чоловіків. 

ІА "Вголос": НОВИНИ