Цього року шоуранерам вдалося всадити за маленький екран навіть тих, хто серіалами раніше не цікавився. Чому 2019-й можна вважати видатним в історії стримінгових сервісів, пояснює добірка найкращих телевізійних фільмів від кінокритиків BBC Culture.

Флібег / Погань

Коли 2016 року Фібі Воллер-Брідж випустила перший сезон комедійної драми про молоду, уїдливу і гедоністичну мешканку Лондона, всі очікували чергових «Дівчат» – ще одне дослідження про жінок-міленіалів.

Утім, таке порівняння остаточно розвіює другий сезон, глибокий і водночас смішний, в якому цинічна і легковажна героїня замислюється про серйозні теми любові, добра, сім'ї та віри. Цьому не в останню чергу сприяє знайомство з привабливим священником (Ендрю Скотт).

За словами режисерки і виконавиці головної ролі Фібі Воллер-Брідж, другий сезон «Флібег» буде останнім.

Дуже дивні справи

Третій сезон сай-фай хорору від Netflix, який вийшов у липні, склав цілком гідну конкуренцію своїм «колегам» з великого екрана.

Герої помітно підросли, а сюжет майстерно розщеплюється на кілька паралельних ліній.

Третій сезон, як і попередні, сповнений відсилань до класики кінофентезі, як-от «Дещо», «Термінатор», «Горошина» та інші.

Те, як органічно сприймається ця інтертекстуальність, і дозволяє віднести серіал до найкращих зразків розважального жанру.

Роки

Від «Чорного дзеркала» до «Розповіді служниці» – творці телесеріалів останнім часом активно взялися прогнозувати наше найближче майбутнє. І бачать вони його незмінно у дуже похмурих тонах.

Утім, мало який серіал зображує майбутній світ так реалістично, як остання робота продюсера і режисера Рассела Т. Дейвза, що оповідає про події в світі у наступні 20 років через особисту історію однієї родини.

Дейвз геніально поєднує відвертий песимізм антиутопії з домашнім затишком «старої доброї Англії».

Окремої уваги заслуговує ролі Емми Томпсон, яка зіграла зухвалу прем'єрку Великої Британії, популістку, яка повільно, але впевнено перетворюється на фашистського деспота.

Чорнобиль

Через 33 роки після найгіршої техногенної катастрофи в історії людства документальна драма HBO здається як ніколи вчасним нагадуванням про трагедію, яка сталася на Чорнобильській атомній станції в квітні 1986 року.

Серед відмінного акторського складу варто насамперед відзначити гру Джареда Харріса, який виконав роль Валерія Легасова, вченого, що наважився розповісти світу правду.

Коли вони бачать нас

Ще один вартий уваги мінісеріал, присвячений ганебній події у нещодавній історії США. Чотирисерійна драма Ави Дюверней оповідає про помилкове засудження п'яти афроамериканських підлітків у 1986 році в Нью-Йорку.

Поліція змусила хлопців зізнатися в злочині, якого вони не скоювали, – нападі і зґвалтуванні жінки в Центральному парку.

Кожен з них відбув від шести до 13 років в'язниці до того, як 2002 року справжній винуватець нарешті зізнався у злочині.

Дюверней поступово і жорстко викриває шкоду, яку інституційний расизм здатний заподіяти невинним людям, їхнім родинам та всьому суспільству.

Спадкоємці

Коли дійсний феномен поп-культури, серіал «Гра престолів» завершився в травні цього року, постало природне запитання - а що буде далі?

Хоча чимало серіалів в жанрі фентезі конкурують за місце, яке звільнилося після його завершення, мабуть, справжнім спадкоємцем на цей «престол» можна назвати новий епос від HBO про підступні інтриги однієї мангеттенської родини.

У другому сезоні серіалу, створеного Джессі Армстронгом, історія ворожнечі всередині сімейки жадібного медіамагната та його дітей набуває імперського масштабу.

Темрява

У маленькому німецькому містечку Вінден зникають діти, а дорослі ведуть подвійне життя і приховують страшні таємниці минулого.

Головні герої - старшокласники місцевої школи починають власне розслідування моторошних зникнень. Асоціації із «Дуже дивними справами» – цілком очевидні.

Втім, попри певну ностальгію за 1980-тими, атмосфера цієї саги про подорожі в часі радше нагадує дивний світ «Твін Пікса», хоча й з дещо більш логічним сюжетом.

Важливо! Перед початком другого сезону обов'язково подивіться перший, інакше ви ризикуєте геть заплутатися в часових просторах і героях.

Творці серіалу, до речі, випустили власний онлайн-гід, який пояснює складні родинні зв'язки між головними героями.

Матрьошка

Головна героїня, програмістка комп'ютерних ігор і затятий курець Надя (Наташа Ліонн) потрапляє в світ «Дня бабака». Її 36-й день народження і жахлива вечірка з цього приводу, схоже, ніколи не скінчаться.

Втім, на відміну від славетного героя Білла Мюррея, Надя не єдина, хто потрапив до цієї часової пастки. Можливо, саме це й стане ключем до того, який скінчити цей кошмар. Netflix

Пастка

Сюжет ісландського детективного серіалу простий і невигадливий. Хуртовина відрізає віддалене місто від решти світу і, о диво, в ньому починає орудувати таємничий вбивця.

Окрім моторошних убивств, другий сезон порушує гострі проблеми сучасності: загрозу правих радикалів, страх перед іммігрантами, протести на тлі екологічної катастрофи.

Пастка – одна з небагатьох скандинавських кримінальних драм після «Мосту», яка утримує глядача не один сезон.

Шіттс-крік

Життєрадісний канадський сітком, створений батьком і сином Деніелом і Юджином Леві, про родину відеомагната, яка раптом втрачає всі свої статки.

Розпещені розкішшю мажорчики змушені відбудовувати своє життя в єдиному маєтку, який в них залишився, - провінційному містечку Шіттс-Крік, яке вони колись подарували своєму синові.

Дівчата з Деррі

Комедія за автобіографічним сценарієм Лайзи Макджі заснована на спогадах письменниці про її дитинство і юність у Північній Ірландії.

Підлітки Ерін Квін, її двоюрідна сестра Орла та їхні друзі Клер, Мішель та англієць Джеймс шукають сенс на тлі вуличних банд та терактів в Деррі 1990-х.

Особливий шарм цій комедії дорослішання надає північно-ірландський сленг і жарти для посвячених. Мурал, створений на честь «Дівчат із Деррі» в їхньому рідному місті, є свідченням абсолютного успіху серіалу.

Мисливець за розумом

Довгоочікуваний другий сезон кримінальної драми про агентів ФБР, які в 1970-80-х роках почали вивчати психологію серійних вбивць, цілком виправдав сподівання.

"Мисливець", створений під керівництвом Девіда Фінчера, нагадує атмосферою його інший трилер - фільм "Зодіак" 2007 року.

У другому сезоні агенти Холден Форд (Джонатан Грофф) та Білл Тенч (Холт Маккаллані) отримують нагоду перевірити свої знання з психології вбивць. Їх запрошують допомогти з розкриттям сумнозвісних вбивств дітей в Атланті в 1979-81 роках.

Чимало уваги в другому сезоні приділяється родині Білла Тенча, яка переживає складні часи після жахливої події, що сталася з їхнім сином.

Стає більше відомо й про приватне життя психолога Венді Карр (Анна Торв), який доведеться боротися за свої складні стосунки з жінкою. Netflix EM.

ІА "Вголос": НОВИНИ