Про факт встановлення кам’яного хреста у селі Новий Кропивник опублікував у 1991 році народний часопис: «За вільну Україну». У дописі Романа Пастуха «Перший пам’ятник на честь скасування колгоспної панщини» йдеться: «З ініціативи місцевого осередку Руху і з благословення дрогобицького деканату отця Мирона Бендика мешканці села спорудили й відкрили перший в Україні і на одній шостій частині планети – території колишньої московської імперії пам’ятний кам’яний хрест з приводу ліквідації найстрашнішої від усіх попередніх форм панщини – колгоспної. На мармуровій плиті хреста вибито: «1949-1990. Встановлено з нагоди скасування колгоспу в с. Новий Кропивник». До речі, в Новому Кропивнику встановлено також і камінь на честь скасування кріпаччини у 1848 році.

Втім, у цьому селі є також інші цінні візитівки. Далекого 1695-го (і знову ювілей!) у с. Новий Кропивник, що неподалік Борислава, місцеві мешканці звели церковицю, назвавши її храмом Св. архистратига Михаїла (празник. – 21 листопада). Щоправда, за матеріалами дослідника історії та архітектури українських церков Василя Слободяна,  у тодішніх документах (1507) вже згадується парафіяльна церква. Та чинна сьогодні, мурована сакральна споруда веде свій час саме від 1695-го. Тобто нині їй сповнилося 320.

Зазначений дослідник стверджує, що 1754-го парафія отримала привілей від Йосифа Нагуйовського. Під час ремонту храму (1865 – ювілей!) до вівтаря добудували ризницю (південна частина церкви, призначена для зберігання церковного посуду, богослужбових книг та одягу, або – дияконник, сосудохранильниця, захристія, паламарня). Церква мурована, тридільна, завершена трьома дерев’яними верхами з двома заломами на низьких сліпих восьмериках, встановлених на зрізаних похилих дахах. Розписи стін виконав маляр Василь Чайка (1865). Зберігся у сучасній церкві дерев’яний триярусний різьблений бароковий іконостас. Під намісними іконами Богоматері та Ісуса Христа поміщено пам’ятний напис про час зведення храму, його оновлення, зодчих та меценатів і  присвяту. Поруч розташована надворітня дзвіниця (1821). Нижній ярус зрубний, верхній – стовповий з відкритою галереєю.    

Чіткі статистичні дані про церковицю Св. архистратига Михаїла (с. Новий Кропивник) маємо в сучасному Шематизмі Самбірсько-Дрогобицької єпархії Української Греко-Католицької Церкви на рік Божий 1998. Тут, зокрема, значиться, що в селі замешкують 1284 особи; до УГКЦ належить 874 вірних; УПЦ – 350; протестантів – 60 осіб. Храм Св. архістратига Михаїла, мурований, збудований 1695 р., відновлений – 1865 р.; 1946-го переведений у лоно РПЦ (за о. Северина Мацюрака); 1991-го повернений у власність УГКЦ. Завідатель о. Дмитро Заміщак, одружений, 1962 р. народження, 1994 р. свячення.

       Каплиця, дерев’яна, УПЦ.

       1939-го – земля 7 га; плебанія, дерев’яна (1922).

       Школа неповно-середня, лікарня.

Вітаємо парафіян із 320-річчям їхньої духовної святині – церкви Св. архистратига Михаїла.

Юрій Боруцький, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ