З часу розстрілу українських захисників під Іловайськом минуло понад 5 років. І тільки тепер, після повного оновлення влади, з’явилась можливість покарати тих, хто винен у страшному злочині. З’явилися свідчення, які стануть для цього підставою, - заговорив начальник Генерального штабу ЗСУ (2014-2019) Віктор Муженко.

У нещодавньому інтерв’ю він фактично прямо сказав, що в Іловайській трагедії винен Петро Порошенко.

Муженко розповів, що українські військові мали кілька варіантів порівняно безпечного виходу з Іловайського котла. Але сталося так, як сталося… Порошенко наказав узгодити маршрути з військовим керівництвом РФ. Тобто піти на розстріл до московитів.

Чи скористається цими свідченнями нове керівництво держави та яким може бути майбутнє Петра Порошенка – у розмові з колишнім офіцером оперативного управління Генштабу ЗСУ, полковником запасу Олегом Ждановим, заступником начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010) Ігорем Романенком і політтехнологом Олександром Кочетковим.

Чому Муженко заговорив саме зараз?

Олег Жданов:

Ви помітили, як він змінює свої висловлювання? Спочатку казав, що Порошенко щодо Іловайська не ухвалював жодних рішень. Це було в інтерв’ю відразу після звільнення його з посади Зеленським. Зараз каже, що Порошенко особисто наполягав на тому, щоб виходити цими коридорами… Звісно, ні в кого не виникає сумніву, що в Іловайській трагедії винен саме головнокомандувач – Порошенко. Але Муженко й свою провину намагається перекласти на інших. Єдине, чого він не може спростувати, - це те, що особисто домовлявся із начальником Генштабу ЗС РФ щодо шляхів виходу українських військових.

Я бачу, що в нього вже «підгорає». Він відчуває, що винний у цьому, відчуває, що може відповісти за це під час зміни влади. Тому й починає розкладати яйця у різні кошики. Зараз Муженко звинувачує Хомчака (особисто керував операцією зі взяття Іловайська, нині – начальник Генштабу ЗСУ, - ред.) в тому, що він самостійно вів перемовини з російськими офіцерами. Сам Хомчак, щойно став начальником Генштабу, наполягав на розслідуванні по Іловайську, щоб розставити всі крапки над «і», а тепер, коли заговорив Муженко, мовчить як риба. Єдиний, хто поки не вступив у цю словесну перепалку, - Порошенко. Але думаю, що після таких звинувачень від Муженка він заговорить.

Олександр Кочетков:

Я припускав, що після звільнення Муженко почне говорити. Каже він поки натяками, але по-армійському прозорими. Зокрема, стверджує, що рішення увійти в Іловайськ було політичним. Тобто його приймав особисто президент Порошенко, і продиктоване воно було прагненням якомога швидше оточити Донецьк і на параді до Дня Незалежності рапортувати про чергову перемогу. Це збігається з твердженнями добробатів, які говорять, що агітувати їх на штурм Іловайська приїжджав особисто Валерій Гелетей - тоді міністр оборони і особливо довірена особа Порошенка.

Також, як зізнається Муженко, після оточення наших сил переговори про «зеленому коридору» вів Петро Порошенко, очевидно, з Володимиром Путіним. Муженко обговорював з російським начальником Генштабу Герасимовим лише технічні деталі. І спочатку начебто йшлося про вихід наших зі зброєю і технікою, а потім їм запропонували виходити без зброї і техніки, тобто залишити все бойовикам «ДНР-ЛНР». Із ризиком беззбройними потрапити до них же в полон.

У цих умовах самостійне рішення командувача Хомчака про прорив боєм було важким, але правильним. Так, це рішення вело до неминучих втрат, але зберігався бойовий дух ЗСУ і добробатів. В іншому разі ганебне складання зброї просто деморалізувало би нашу армію і все українське суспільство. А московити ж виглядали б великодушними переможцями.

Але вкрай важливо прояснити кілька деталей цієї трагедії. Зрозуміло, що виникнення в Україні добровольчого і волонтерського руху просто бісило Кремль, адже перекреслювало всі потуги на швидку і відносно м'яку експансію «руского міра». Не секрет, що існування непідконтрольних збройних сотень Майдану викликало особливе незадоволення і в Порошенка ще напередодні його обрання президентом.

«Є інформація, що на зустрічі у Відні Порошенко зобов'язався знищити добровольців»
Є інформація, що про необхідність згортання цих збройних формувань, з яких потім виросли добробати, йшлося на відомій зустрічі у Відні, де брали участь Порошенко, Фірташ, Кличко і Льовочкін (і де Порошенка було «обрано» президентом, - ред.) І якщо вдасться підтвердити доказово, зокрема, і за допомогою американських правоохоронців, що у Відні Порошенко прийняв на себе якесь зобов'язання щодо добробатів, то Іловайськ з військової помилки, що спричинила масові втрати (за що теж судять!), перетвориться в жахливу державну зраду .

І нинішні заяви Муженка дають підстави для таких припущень. У цій справі треба ставити переконливу крапку. Якомога швидше.

Чи реально довести розслідування Іловайського злочину до кінця?

Олег Жданов:

Поки єдиний вихід із цієї ситуації – відновлення роботи тимчасової слідчої комісії народних депутатів. При чому комісія повинна бути різноманітною. У ній мають бути представлені всі фракції. Тоді у нас з’явиться шанс розслідувати Іловайський злочин.

Поки не похований останній солдат, війна не закінчена. Тому треба доводити це до кінця. Всі є. Є Муженко, є Назаров, який був начальником штабу АТО, є генерал Хомчак, є генерал Литвин, є Верховний Головнокомандувач Порошенко. Оцих всіх людей - на комісію, під присягу, нехай відповідають. Є всі плани, всі накази, всі карти, з якими працював Генштаб. Є багато живих свідків, які вийшли з Іловайська. Ті ж командири батальйонів, які отримували ці накази.

От мені дуже сподобалася заява Семена Семенченка (командир добровольчого батальйону «Донбас», який брав участь у звільненні Іловайська, - ред.), який сказав, що папери не горять. Від відксерив і зберіг усі телеграми, які отримував як командир батальйону. І він готовий принести це в суд.

«Матіос має папку із документами по Іловайську, які вказують на злочинців»
Ігор Романенко:

Ще два роки тому військовою прокуратурою було сформовано експертну технічну комісію з вивчення документів по Іловайську. Туди входило понад 20 людей - військові, журналісти, генштабісти, оператори, зокрема, і я. Ми опрацювали тисячі документів, зокрема таємних, і підготували їх до передачі в суд. Поки не відбудеться суд, розголошувати деталей я не можу. Але можу запевнити, що якщо нова влада хоче розслідувати трагедію і покарати винних – знайде у цих документах всі необхідні факти, щоб показати, хто є хто, хто яку участь в Іловайському злочині взяв.

Ці документи ми передали Матіосу. Він мав би відправити їх до суду. Можливо, багато що вже було знищено… Бо стало зрозуміло, на кому лежить відповідальність.

Чи скористається цим Зеленський?

Олег Жданов:

Іловайськ - трагедія загальнонаціонального масштабу, тому розслідувати її – обов’язок нової влади. Але Зеленський мовчить. І я розумію, чому.

При ньому Іловайську трагедію ніколи не буде розслідувано. Бо ж якщо проводити розслідування – офіційно буде встановлено факт збройної агресії з боку РФ. А в риториці Зеленського - Росія тут ні до чого. Взагалі ні до чого до цієї війни. Якщо ви помітили, останнім часом він узагалі не згадує Російську Федерацію, взагалі не згадує війну, а для суспільства, щоб дати можливість випустити пару, на день трагедії призначає День пам’яті загиблих. Замилює очі, тільки щоб не отримати офіційні докази агресії РФ.

Він відпускає Цемаха, збирається дати особливий статус Донбасу й амністію путінським бойовикам, обіцяє виконання Мінських угод… Від такої політики тхне. Бо вона веде нас у союзну державу Путіна.

Яна Федюра, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ