В Україні так і не було здійснено системного обліку та оцінки стану реалізації переходу на стандарти НАТО до 2020.

Про це повідомляє «Європейська правда».

Зазначається, міністр оборони Степан Полторак стверджував, що Україна запровадила стандарти НАТО на 90%. Однак ексголова місії України при НАТО Вадим Пристайко називав значно менші цифри - близько 200 з 1300 стандартів.

Як сказано в повідомленні, в Україні не ведеться реєстр того, скільки саме стандартів НАТО перебуває на розгляді або у планах впровадження. Повідомляється лише, що загалом сьогодні в Україні впроваджено 196 стандартів НАТО.

У Стратегічній концепції 2010 року визначено, що стандартизація та взаємосумісність армій держав-членів НАТО є основою безпеки Альянсу. Протягом останніх років більше 70-ти країн проявили інтерес до цієї політики, однак НАТО не всім «відкриває двері» до членства.

«Метою запровадження стандартів НАТО є забезпечення максимальної взаємосумісності ЗСУ зі збройними силами держав-членів Альянсу, що є одним із найоптимальніших шляхів підвищення рівня обороноздатності всієї країни», - йдеться у повідомлені.

Серед змін, які наблизили Україну до стандартів Альянсу, є такі: зміна ваги бронежилетів та розподілу амуніції для бійців, запровадження єдиного з НАТО військового глосарію, прийняття натівського стандарту картографічних символів, єдина з НАТО кодифікація озброєнь, завдяки чому українські виробники в оборонній сфері можуть брати участь у тендерах для країн-членів НАТО.

Як писав «Вголос», Тім Клівеленд зазначив, що новий проєкт підготовки керівників цілком відповідає західним зразкам. Також наголосив, що всі вони партнери і можуть тільки ділитися досвідом, а не давати поради. Робити чи не робити - залежить від держави.

ІА "Вголос": НОВИНИ