Наприкінці минулого року до українських медиків в умовах коронавірусу була особлива увага.

Суспільство з огляду на їхню виснажливу роботу в умовах пандемії захвилювалося. Чи вистачить медиків для обслуговування хворих ? Чи достатньо оплачує держава їхню роботу ? Чи не виїдуть вони усі за кордон, де працю медика оцінюють в рази більше ?

Масла у вогонь підлили у сусідній Польщі. Тут на державному рівні вирішили, що для латання схожих дір у медицині (польські медики теж виїжджають за більшими заробітками за межі своєї країни) можна залучати лікарів з України, Білорусі, послабивши при цьому процедуру працевлаштування.

Агентство Optimus Work  озвучило інформацію про те, що вже 180 лікарів-спеціалістів були найняті на роботу в Польщу. Медики скористаються простішим шляхом нострифікації (визнання закордонного диплома), передбаченим поправкою до деяких актів у зв'язку з протидією кризам, пов'язаних з Covid-19 від 28 листопада 2020 р. Наголошувалося, що охочих може бути ще більше, коли президент Польщі підпише поправку до деяких актів для забезпечення медичним персоналом в умовах пандемії.

Відреагував, як належиться, на ймовірний відтік медичних кадрів з України і Президент Зеленський. Під час виступу у парламенті 20 жовтня 2020 року він обіцяв підняти зарплати медичних працівників: лікарям 23 тисячі гривень, середньому персоналу — 17 тисяч гривень, молодшому медперсоналу — 12 тисяч гривень.

Водночас на обіцянки Володимира Зеленського відповів відомий український лікар, президент Асоціації анестезіологів Сергій Дубров. Він розкритикував владу через неналежну підтримку медиків. Дубров звернув увагу на проект держбюджету на 2021 рік і заявив, що обіцянка президента Володимира Зеленського про збільшення виплат медикам не буде виконана.

Дубров озвучив приємну на слух для будь-якого українського лікаря інформацію, що мовляв, Польща кличе медиків на роботу, пропонуючи їм зарплатню погодинно — 200 злотих на годину (а це трохи, ніж більше 1,5 тисячі гривень). Все так просто - їдь у Польщу і замість 9 тисяч в Україні заробляй в еквіваленті 300-400 тисяч гривень. Чи дійсно так все просто із працевлаштуванням українського медика у тій самій Польщі ?

Справді, 28 листопада, у польському законодавстві було внесено правки до ст. 7 Закону про професії лікаря та стоматолога - особа, яка здобула кваліфікацію за межами ЄС, може отримати право займатися цією професією та виконувати конкретний обсяг професійної діяльності, протягом окресленого терміну, в організації, яка здійснює медичну діяльність. Окрім цього кандидат має спеціалізацію і працює в ній щонайменше три роки і повинен подати документ, що свідчить про володіння польською мовою на достатньому рівні для виконання роботи. Кваліфікація такого спеціаліста повинна бути підтверджена національним консультантом, а право займатися цією професією - регіональною медичною палатою.

Закон дозволяє, а на практиці - без мови лікарів не пускають

Свої застереження до працевлаштування іноземних медиків висловило польське медичне самоврядування. Як згадувало інтернет-видання Rzeczpospolita, поляки не погоджуються із правилами та умовами найму, що стосуються відмінностей в освіті лікарів в ЄС та за його межами, а також у володінні польською мовою. Адже медичний диплом третіх країн може не відповідати диплому ЄС. А без іспиту з польської мови такий лікар навряд чи зможе спілкуватися зі своїми колегами та пацієнтом.

Заступник голови польської профспілки лікарів Пьотр Ватола вважає, що для українців та білорусів Польща не така приваблива як захід Європи. На його погляд, як тільки іноземні лікарі отримають право практикувати в Польщі, вони підуть далі в Європу, де зароблятимуть в кілька разів більше, ніж у своїй країні.

Закон, що пом'якшує вимоги до лікарів за межами ЄС, полягає у забезпеченні медичним персоналом під час пандемії. Проте Пьотр Ватола вважає, що польські медичні заклади не мають проблем із пошуком бажаючих працювати, але з умовою надбавок. Заклади можуть легко залучити лікарів за вигідними зарплатами. Замість того, щоб експериментувати зі здоров’ям поляків і залучати неперевірених медиків з-поза меж ЄС, уряд Польщі може зосередитися на забезпеченні 50 000 лікарів із 1-м ступенем спеціалізації. Це мають бути люди з досвідом щонайменше 20 років, які здобули освіту в Польщі та не мають проблем у спілкуванні з пацієнтами.

З огляду на такі нібито послаблення умов працевлаштування іноземних лікарів у Польщі на початку 2021 року аналітичний центр Gremi Personal зафіксував ріст потенційної зацікавленості з боку медиків України та Білорусі. Зрозуміло, що медиків-іноземців спочатку привабила заявлена  можливість приступити до роботи, без необхідності довгої процедури підтвердження диплому, яка раніше тривала до двох років. Однак виявилося, що процес працевлаштування для лікарів залишився майже без змін.

Лікар, який скористається  новим спрощеним режимом працевлаштування, наразі отримує таке право як польський лікар без спеціалізації. Однак, якщо під час роботи він виконає всі необхідні умови для визнання повного права на роботу (нострифікація диплому, мовний екзамен), він може практикувати в Польщі далі як фахівець, як і його польські колеги. Якщо ж протягом 5 років лікар не зробить спроб підтвердження за чинною процедурою, він позбавляється наданого обмеженого права на роботу і має залишити Польщу.

Згідно з даними Вищої лікарської палати у Польщі працює 1594 іноземних лікарів -  з України (550) та Білорусі (330), Росії (57) й інших країн.  У Міністерстві розвитку, праці та технологій зазначили, що у 2020 році роботу в Польщі знайшли усього 41 лікар і 11 медсестер з України. Допуском до професії та контролем практики лікаря-іноземця у Польщі займається Вища лікарська палата.

На початку квітня цього року до регіональних лікарських палат подано лише  29 заяв від іноземців на отримання обмеженого права на професійну лікарську діяльність, з яких 10 отримали позитивний висновок, 3 – негативний,  інші перебувають на розгляді.

МОЗ Польщі навіть звинуватило лікарське самоврядування в блокуванні процесу з метою зберегти монополію. Натомість регіональні лікарські ради Польщі запевняють, що заради безпеки пацієнтів ретельно перевіряють документи, бо у них виникають сумніви у  фаховості лікарів з України чи Білорусі, які отримують спеціальність через рік - півтора після закінчення університету. Хвилює поляків і рівень володіння польською мовою іноземних лікарів.

Отож після усіх спрощень і заяв про залучення іноземних лікарів на роботу у Польщі аналітичний центр Gremi Personal констатує, що наразі не спостерігається відчутних змін у працевлаштуванні закордонних медиків у Польщі. На практиці процедура залишається складною і надто залежною від рішень на місцях.

Українським лікарям знайти роботу у Польщі за фахом складно

По-перше, міграція  до іншої країни – серйозний крок, де йдеться не тільки про пошук роботи і підтвердження фаху, а й про адаптаційні та інтеграційні перешкоди. Міграція українського лікаря до Польщі кардинально різниться від міграції польського лікаря, наприклад, до Британії, якому не треба підтверджувати свій диплом.

По-друге, процес працевлаштування в Польщі не особливо цікавий агентствам із працевлаштування через проблеми із процедурою. Тому він фактично ліг на плечі самих лікарів, які мають знайти клініку, дізнатися про вакансії та залагодити усі формальності з документацією.

По-третє, заповнити швидко брак медсестер також неможливо, бо для них систему працевлаштування на практиці  не спростили.

 Спеціально для “Вголосу” Вікторія Боруцька.

Читайте також...

 

ІА "Вголос": НОВИНИ