Про це заявив 26 лютого 2018 року заступник Голови ВО «Свобода» з питань національної пам'яті Олег Панькевич, коментуючи акцію за участі польських посадовців у Гуті Пеняцькій Бродівського району на Львівщині, на якій прозвучали звинувачення у бік українців у знищенні понад тисячі мирних поляків із листа президента Польщі.

Про це повідомляє прес-служба Львівської обласної організації ВО «Свобода».

Водночас Олег Панькевич вважає, що марно очікувати на ноти протесту та оприлюднення переліку небажаних осіб.

«Це вперше брехлива антиукраїнська версія подій у Гуті Пеняцькій прозвучала від президента Польщі – українців безпідставно звинувачено у страшному злочині – геноциді мирного населення (дослівно – «вбивали за те, що були поляками»). Поляки вже не згадують про формулу «Прощаємо і просимо прощення», яка проголошувалася майже два десятиліття тому вустами Папи Івана Павла ІІ і її вживали й польські, й українські учасники діалогу. Насправді бачимо, чим закінчилося прощення, яке лунало лише з боку українців. Змусити українців перепрошувати за гріхи, яких не було, – це було стратегією Польщі. Зараз вони поширюють нову тезу: правда визволить нас. Але польська сторона лукавить, оскільки вона на законодавчому рівні заборонила говорити правду, встановила кримінальну відповідальність за незручну для поляків правду», – зазначив Олег Панькевич.

За його словами, у випадку Гути Пеняцької ніхто не зацікавлений провести дослідження, щоб дізнатися, що насправді відбувалося, і вже цілком очевидно, що Польща воліє спиратися на міф про «вбивство тисячі поляків», аніж на висновки науковців. «Досі не було досліджень, немає доказів причетності українців до вбивства. Виглядає, що ніхто й не збирається розслідувати цей злочин, шукати винних. Скажімо, відомий факт, що в Гуті стояв великий загін радянських партизанів Мєдведєва разом з Армією крайовою і людовою, що свідчить про співпрацю польських шовіністів із радянською окупаційною владою. Та про це не говорять, як і про звірства польських окупантів проти українців. Але як правда – то правда! Чому ніхто навіть не намагається шукати тих тисячу жертв, про які заявляє польська сторона, адже останки – це доказ злочину? Та тому що полякам вигідний давно сформований міф, який зараз звучить як доконаний факт від польського президента», – каже Олег Панькевич.

За його словами, українофобські заяви – це наслідок злочинної бездіяльності української влади в питаннях національної пам'яті. «Толерування українофобської політики Польщі матиме руйнівні наслідки для України – як всередині держави, так і в очах світової спільноти. Йдеться не тільки про втрати для міжнародного іміджу, а й можливі юридичні наслідки звинувачень у геноциді – позови до міжнародних судів, вимоги відшкодувань та ін. Відповіддю на звинувачення, що пролунали від польського президента, мала би бути жорстка реакція українського МЗС, оприлюднення переліку осіб, які є небажаними в Україні та ін. Однак навряд чи ми цього дочекаємося від чинної влади», – наголошує націоналіст.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ