Каталонія це не єдиний європейський регіон який прагне незалежності. На цьому наголошує газета Wyborcza. Такі суверенні думки виникають у мешканців Шотландії , північної Італії і навіть Баварії.

Ще в 90-х роках в Іспанії у збройних протестах за від’єднання свого краю гинули баски.  У Північній Ірландії вибухали бомби. У 50-х і 60-х у південному австрійському Тиролі бойовики мріяли про зміну австро-італійського кордону. Зараз на цих територіях панує спокій.

Найближче до незалежності була Шотландія, в якій у вересні 3 роки тому відбувся референдум. Невідомо, чи після виходу Великої Британії з ЄС націоналісти Шотландії не повторять референдум.

У 2014 році Росія анексувала в України Крим і спровокувала війну на сході. Внаслідок чого виникли так звані ЛНР і ДНР (контролюють російські бойовики), а сепаратисти хотіли захопити українське узбережжя аж до незаконно утвореного Придністров’я, яке анексували у Молдови.

Окрім цих гарячих регіонів Wyborcza також нагадує про автономні настрої у французьких Бретані та Корсиці, італійських Ломбардії та Сицилії, німецьких Баварії, Лужиці та Фризії, бельгійській Фландрії і навіть у довоєнному Гурному Шльонську, що у південно-західній частині Польщі.

ІА "Вголос": НОВИНИ