Сьогодні, в умовах економічної кризи бізнес працює в умовах виживання. Підвищення тарифів на газ ще більше ускладнює ситуацію, особливо для підприємств, які споживають його у великих об’ємах, наприклад пекарні. На фоні цих проблем дії «Львівгазу» можуть стати тим останнім чинником, через який повністю припиниться діяльність підприємств. Безкарними такі кроки «Львівгазу» залишати не можна!

Громадський форум Львова протягом грудня 2008 р. – квітня 2009 р. зібрав фактичні дані, котрі свідчать про незаконні дії та зловживання на ринку постачання і транспортування природного газу з боку службових осіб ВАТ "Львівгаз" і ТзОВ "НІКА-ГАЗ".

Так, на 2009 рік на транспортування природного газу розподільчими трубопроводами підприємці Львова уклали з ВАТ "Львівгаз" відповідні договори згідно з якими вартість такого транспортування становить 143,16 грн. за 1000 м куб. газу. У березні 2009 року ВАТ "Львівгаз" через своїх контролерів заднім числом поширило Додаткову угоду до іншого договору – договору на постачання природного газу, – за якою у ціну постачання газу також включено вартість його транспортування розподільчими трубопроводами! Таким чином є реальна загроза подвійного стягнення 143,16 грн. за кожну 1000 м куб. газу зі споживача за обома договорами – Договором на постачання природного газу і Договором про надання послуг з транспортування природного газу!

Крім цього пунктом 4 вищевказаної угоди безпідставно передбачено додаткову сплату суми 56,40 грн. з кожної 1000 кубометрів спожитого газу. Абсолютно не зрозуміло, які юридичні підстави такої сплати?

Споживачі, які зрозуміли, що пропонована ВАТ "Львівгаз" Додаткова угода до Договору на постачання природного газу створює багато проблем і загрожує їм безпідставними поборами, не підписали цю угоду, внаслідок чого виникла заборгованість перед ВАТ "Львівгаз" за січень-березень 2009 року. У результаті такі підприємства опинилися перед реальною загрозою відключення від газу.

Так, члени Гільдії рестораторів Львова (входить 30 ресторанів) отримавши у 2008р. зазначені вище додаткові угоди з неправомірними вимогами та рахунки на суми, що значно перевищують минулорічні, звернулися у Громадський форум Львова з проханням проаналізувати причини зростання тарифів, підстави та ризики підписання таких угод.

Окрім того, на початку квітня ВАТ "Львівгаз" незаконно відключив газ деяким споживачам, які нібито мають заборгованість перед ТзОВ "НІКА-ГАЗ". Поперше, ВАТ "Львівгаз" взагалі не має право надавати посередницькі послуги ТзОВ "НІКА-ГАЗ" з «вибивання боргів». Подруге, чи такі борги взагалі існують, адже більшість споживачів не має договірних стосунків з ТзОВ "НІКА-ГАЗ", відповідно не може бути і боргів. Потретє, борги у багатьох споживачів виникли через їхню відмову оплатити ТзОВ "НІКА-ГАЗ" так звані інформаційні послуги, оплату за які НІКА-ГАЗ виставила незаконно.

Адвокатське об'єднання "Козаков і партнери" жодних договірних відносин з ТзОВ "НІКА-ГАЗ" не мало (бо у грудні 2008 року відмовилося виконувати незаконні вимоги ВАТ "Львівгаз" про підписання задніми числами договорів і актів з ТзОВ "НІКА-ГАЗ"). Отже, це об’єднання не могло мати заборгованості перед вказаним київським товариством, але його не оминула доля отримання припису ВАТ "Львівгаз" про відключення газу за борги перед ТзОВ "НІКА-ГАЗ".

Приватна пекарня "Манна" під погрозами ВАТ "Львівгаз" відключити газ підписала у листопаді 2008 року задніми числами договори й акти з ТзОВ "НІКА-ГАЗ", але відмовилася сплачувати виставлені рахунки на так звані інформаційні послуги, котрі пекарня не отримувала. В результаті ВАТ "Львівгаз" надіслав пекарні припис про відключення їй газу.

Пекарні, що входять в Гільдію приватних пекарів та кондитерів Львівщини стикнулися з подібними проблемами. Більшість з них не мають договірних відносин з ТзОВ «НІКА-ГАЗ». Але не залежно від того, чи мають місце такі договірні відносини чи ні, ВАТ "Львівгаз" надіслав пекарням Гільдії приписи про відключення газу через заборгованість.

ГФЛ застерігає ВАТ "Львівгаз" від непрозорого формування тарифу за договорами про постачання цим товариством газу у 2009 році та використання у час економічної кризи таких методів роботи на ринку постачання і транспортування природного газу, які є неприйнятними і ставлять підприємців Львівщини перед загрозою закриття їхнього бізнесу!

Оскільки звернення постраждалих підприємств були скерованими до Прем’єр-міністра України, АМК України, його Львівського обласного територіального відділення, Генпрокуратури, прокуратури Львівської області, УСБУ у Львівській області, МВС України, НКРЕ та Міжвідомчої регіональної оперативної групи з питань протидії корупції, Форум звертається до цих інституцій з проханням прискорити перевірки ВАТ "Львівгаз" та ТзОВ "НІКА-ГАЗ" і порушити кримінальні справи за фактами незаконних дій ВАТ "Львівгаз" і ТзОВ "НІКА-ГАЗ", а до споживачів – із закликом негайно звернутися до вказаних органів, якщо вони стали жертвами груднево-квітневого "газового шантажу".


 

ІА "Вголос": НОВИНИ