Верховна Рада України у п'ятницю, 4 грудня, ухвалила в цілому законопроект №4460-д, згідно з яким передбачено відповідальність за неправдиву інформацію в деклараціях.

Цей законопроект підтримали 289 депутатів.

У ньому пропонують внести зміни до Примітки до статті 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Зміни передбачають уточнення суб’єктів про правопорушення, а також дозволяють штрафувати  чиновника, якщо вказана в декларації сума відрізняється від достовірних на суму «від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб».

Згідно з новим Законом, з ККУ вилучать статтю 366-1, а замість неї додадуть статтю 366-2 “Декларування недостовірної інформації”, яка передбачає кримінальну відповідальність за брехню у декларації.

Якщо вказана сума відрізнятиметься від достовірної на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів, то чиновнику загрожує штраф у розмірі від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 150 до 240 годин громадських робіт. Також чиновнику до трьох років буде заборонено обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Якщо вказана сума відрізнятиметься від достовірної на суму від 4000 прожиткових мінімумів, то йому загрожує штраф у розмірі від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів, або від 150 до 240 годин громадських робіт. Також чиновнику може загрожувати обмеження волі терміном до двох років з позбавленням права до трьох років обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

Також у КК України додадуть статтю 366-3, яка передбачає кримінальну відповідальність за умисне неподання чиновникомя декларації. В такому випадку чиновнику загрожує штраф від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 150 до 240 годин громадських робіт з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю терміном до трьох років.

Читайте більше новин на нашому сайті:

ІА "Вголос": НОВИНИ