Вчені припускають, що коронавірус, який викликає COVID-19, може ховатися в мозку інфікованих та викликати рецидиви в пацієнтів, які, здавалося, одужували.

Зокрема в дослідженні, опублікованому у вівторок журналом Viruses, дослідники з Університету штату Джорджія виявили, що у мишей, заражених вірусом через носові ходи, розвинулася важка хвороба через інфекцію мозку навіть після того, як вірус залишив легені.

Провідний дослідник і співавтор дослідження Мукеш Кумар припустив, що отримані результати можуть пояснити, чому в людей, які майже подолали хворобу, іноді раптово виникає рецидив і смерть.

«Мозок – це один із регіонів, де вірус любить ховатися», – сказав Кумар у прес-релізі.

«Ось чому ми спостерігаємо важку хворобу та всі ці безліч симптомів, таких як хвороби серця, інсульт та всі ці довготривалі симптоми з втратою запаху, втратою смаку ... Все це пов’язано з мозком, а не з легенями» , – зазначив дослідник.

Виявилося, що вірус знаходився в мозку мишей на рівні, що в 1000 разів перевищує будь-яку іншу ділянку тіла. У той час як рівень вірусу, що знаходиться в легенях, починав зменшуватися після трьох днів зараження, вірус залишався на високому рівні в мозку на п’ятий і шостий дні, коли перебіг хвороби став більш важким.

Це імовірно не є респіраторне захворювання.

«Одного разу заразивши мозок, він може впливати на що завгодно, оскільки мозок контролює ваші легені, серце та все. Мозок – це дуже чутливий орган. Це центральний процесор усього», – заявив Кумар.

Також Кумар припускає, що коронавірус, що потрапивши в мозок, може в майбутньому зробити пацієнтів більш сприйнятливими до інших серйозних проблем зі здоров'ям, включаючи неврологічні захворювання, такі як хвороба Паркінсона та розсіяний склероз, а також загальний когнітивний спад та аутоімунні захворювання.

Відомо, що неврологічні симптоми досить поширені для людей з COVID-19.

Однак, хоча численні дослідження свідчать про те, що мозок мишей сприйнятливий до зараження вірусом, проте немає переконливих доказів, що вірус інфікує і концентрується в мозку людини. Неврологічні симптоми можуть бути спричинені імунною реакцією, а не безпосередньою інфекцією мозку.

Читайте більше новин України та світу на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ