25-річна жінка страждала на кропивницю на руках і скаржилася лише на легкий біль у горлі. Шкірні захворювання є приблизно у 5-10% пацієнтів з інфекцією Covid-19 і іноді є єдиним симптомом.

Про це розповідає Corriere della Sera.

Серед симптомів Covid 19 є не тільки температура і кашель, втрата смаку і нюху, але також подразнення на шкірі, які часто є несерйозними і спонтанно проходять. Шкірні висипи проявляються у 5-10% пацієнтів з інфекцією Covid-19. Іноді вони були єдиним симптомом захворювання.

За допомогою біопсії 25-річної пацієнтки, що страждала на кропив'янку на руках, було виявлено, що вірус вже циркулював у Мілані в листопаді 2019 року, задовго до ідентифікації «пацієнта №1» у Кодоньо 20 лютого 2020 року. Єдиним симптомом, на який молода жінка скаржилася і який згодом нас насторожив, була легка біль у горлі. Однак не встановлено, чи подорожувала жінка за кордон, і спочатку їй діагностували червоний вовчак. Нове дослідження було опубліковане в British Journal of Dermatology. 

Деякі незвичні дерматити без певної причини заінтригували групу італійських дослідників на чолі з Раффаеле Джанотті з Міланського державного університету, які хотіли краще дослідити поширення шкірних захворювань, пов'язаних з коронавірусом. Дослідники переглянули біопсії шкіри атипових дерматозів, для яких не було встановлено справжнього діагнозу, оскільки причини здавалися незрозумілими.

«В цій пандемії є випадки, коли єдиною ознакою зараження Covid-19 є патологія шкіри. Я подумав, чи зможемо ми знайти якісь докази присутності Sars-CoV-2 у шкірі пацієнтів із лише шкірними захворюваннями до того, як розпочалася офіційно визнана фаза епідемії », – пояснив Раффаеле Джанотті, який працював зі своєю командою за підтримки лабораторій Європейського інституту онкології та Італійського діагностичного центру.

Біопсія молодої жінки за 10 листопада 2019 року показала наявність послідовностей генів РНК вірусу Sars-CoV-2, виявлених двома різними методами на шкірній тканині: імуногістохімією.

Було виявлено «сліди»Covid-19 у шкірних тканинах та наявність вірусних антигенів у потових залозах за допомогою імуногістохімічних досліджень. Результат підтвердив наявність послідовностей генів вірусної РНК, ідентифікованої за допомогою методики РНК-FISH, проведеній у Європейському інституті онкології.

Згодом пацієнтка підтвердила відсутність типових симптомів Covid-19. Через п'ять місяців ураження шкіри зникло, а в червні 2020 року серологічний тест виявив наявність антитіл проти Sars-CoV-2.

Значить жінка зіткнулася з коронавірусом задовго до ідентифікації пацієнта №1 у Кодоньо.

Також під час аналогічного аналізу сліди вірусу були виявлені у біопсії старого чоловіка, зробленої в січні 2020 року.

Це підтверджує, що SarsCov2, як і інші віруси, може спричиняти лише ураження шкіри без інших системних симптомів.

Як зазначає Массімо Барберіс, директор відділу гістопатологічної та молекулярної діагностики ІЕО,  під час пандемії наявність вірусних послідовностей SarsCoV2 спостерігалась також у шести пацієнтів у 2020 році: вони страждали лише на дерматоз, але без симптомів Covid-19.

Згідно досліджень у стічних водах Північної Італії у грудні 2019 року виявили присутність коронавірусу, а Національний інститут раку в Мілані виявив антитіла до вірусу у пацієнтів під час скринінгу на рак легенів у період з вересня 2019 р. по березень 2020 р., а також у міланської дитини, яка отримала позитивний результат у тесті, проведеному на початку грудня 2019 р. Дитину 30 листопада госпіталізували в Мілані з респіраторними симптомами та блювотою більше тижня. Наступного дня на шкірі з’явилися плями, подібні до кору, але насправді згодом за допомогою додаткових досліджень у цієї дитини був виявлений коронавірус.

Це італійське дослідження було опубліковане в березні в Журналі Європейської академії дерматології та венерології Себастьяно Рекалкаті, дерматологом лікарні Алессандро Манцоні в Лекко, яке вперше привернуло увагу наукової спільноти на дерматологічному фронті.

Потім були проведені інші дослідження, але виявилося, що приблизно у 20% хворих на Covid з'являються висипання на шкірі, подібні до вітрянки, кропив'янки або пухирців, тому дуже схожі на ті, які ми спостерігаємо при інших вірусних проявах. Шкірні прояви частіше трапляються на тулубі, але можуть поширюватися по всьому тілу, часто не сильно сверблять і в деяких випадках пов’язані з тяжкістю захворювання. Також спостерігаються червоні та фіолетові ураження, зокрема на кінцівках пальців ніг та кистей, подібні до обмороження, які траплялися переважно у дітей та підлітків абсолютно безсимптомно.

Повідомлення про ці незвичайні прояви починалися з Ломбардії, але потім прибули з усього світу, проте певна кореляція з Sars Cov-2 ще не доведена. Середня тривалість уражень шкіри становить 9 днів, і в переважній більшості випадків вони не є серйозними й зникають без жодного лікування.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ