Зокрема, це випливає з рішення Конституційного Суду (КС), яке суд ухвалив 26 травня й оприлюднив у четвер за поданням уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської про офіційне тлумачення положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

«Перелік адміністративних правопорушень, за які адміністративні стягнення накладають на місці їх вчинення, є вичерпним і може бути змінений тільки законом», – сказано в рішенні КС.

При цьому КС дає повний перелік таких правопорушень, який визначено Кодексом про адміністративні правопорушення, і порушення Правил дорожнього руху в цьому переліку немає.

Суддя-доповідач у цій справі Віктор Шишкін підкреслив, що КС спеціально дав повний перелік правопорушень, вказавши, що він є вичерпним.

КС також розтлумачив, що положення частини першої статті 276 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає, що «справа про адміністративне правопорушення розглядається за місцем його вчинення», необхідно розуміти так, що використане в ньому словосполучення «за місцем його вчинення» визначає адміністративно територіальну одиницю, на яку поширюється юрисдикція відповідного органу, уповноваженого законом розглядати справу про адміністративне порушення.

ІА "Вголос": НОВИНИ