Олександр Данилюк, секретар РНБО у 2019 році та співзасновник Центру національної стійкості і розвитку розповів про методи мобілізації суспільства в разі масштабної російської агресії

Данилюк переконаний, що для ефективного протистояння російській агресії необхідна мобі.лізація всього суспільства. Про це йшлося в програмі телеканалу НТА «Юркевич. Акценти».

«Тут працює по-перше, це відбудова сильної армії, це мобілізація суспільства. Коли в 2014 році в Росії була зустріч в Совете Федераций – вони дали Путіну дозвіл на введення військ. Тоді наше суспільство об’єдналося дуже швидко: щурі втекли, а решта суспільства об’єдналася, – згадує колишній очільник РНБО. – Зараз у нас стотисячна армія на кордонах, а суспільство не мобілізовано. Воно має бути мобілізованим, готовим до майбутньої агресії, готовим її зупинити. Є загроза і від кожного залежить, як ми цю загрозу зупинимо».

Він зазначає, що не потрібно постійно лякати людей загрозами з боку Росії, у нас є купа внутрішніх проблем. Це і корупція, і непрофесійність і в цьому не Росія винна.

«Але, коли є загроза, має бути мобілізація, це не істерика, це розуміння, що це є реальність і ми всі – частина цієї реальності. Але цим займається влада, влада формує цей стан», – каже Данилюк.

«Про це мало хто знає, на фронті обговорювали, що є наказ не відповідати [на обстріли ворога]. Вже майже рік, як військовим доплачують за те, що вони не стріляють. Я порівнюю це з 14-м 15-м роком, коли з бюджету доплачували за те, що знищувалась техніка ворожа. Так була певна мотивація. А вже рік, як абсолютно зворотня логіка: доплачують, щоб не стріляли. Як так можна тримати військових мобілізованими? Це просто б’є по сприйняттю, навіть. Навіщо вони там? Я цього не розумію. Такі акценти я не сприймаю. Це акценти, які роблять нас слабкішими», – переконаний політик.

Також він говорить, що мобілізація – це не технічне поняття, це важливо, щоб мати озброєння, але мобілізація в голові. У нас армія готова у будь-який момент і вона довіряє на 100 відсотків Верховному Головнокомандувачу і суспільству. А суспільство знає, що армія захистить і якщо буде потреба в цьому, суспільство буде надавати допомогу – це і є мобілізація.

«Якщо Росія ще просунеться в Білорусь, ми будемо сильно нагадувати Ізраїль в тому, що він оточений ворогами. А там все суспільство знаходиться в мобілізації, всі проходять службу в армії, резервісти кілька разів на рік проходять навчання», – розповів Данилюк.

Також він заявив, що не хотів, щоби Україна була в такій реальності, але такий сценарій можливий. До цього теж треба бути готовим.

Раніше Вголос повідомляв:

ІА "Вголос": НОВИНИ