ДБР розслідує кримінальну справу щодо відмивання коштів за допомогою державних боргових облігацій.

Про це повідомляє Finbalance, посилаючись на ухвалу Печерського суду Києва.

«Злочинна схема полягає у такому: торговець цінними паперами (брокер) №1 від імені юридичної особи купує в банку облігації внутрішньої державної позики і перепродає їх за заниженою ціною, але в межах ринкових коливань, брокеру №2, який діє від імені фізичної особи. Далі, брокер №1, який діє від імені юридичної особи, викуповує цей пакет облігацій назад, але вже за вищою ціною. І потім знову продає облігації брокеру №2, знову за ціною, нижчою від попередньої покупки. У кінці ланцюгу брокер №2, який діє від імені фізичної особи, продає цей пакет облігацій внутрішньої державної позики банку за ринковою ціною. Також до схеми можуть залучатися інститути спільного інвестування (інвестиційні фонди)», - зазначається у повідомленні.

Внаслідок таких дій фізична особа систематично отримує інвестиційний дохід, а юридична особа - інвестиційний збиток.

Як наслідок, компанії могли зменшувати свої податкові зобов’язання перед державою, а фізичні особи отримували легальне джерело доходу, тобто відмивали гроші.

Зловживання відбувались одразу на декількох українських баржах: «Українській біржі» та «Фондовій біржі ПФТС». До зловживань також причетні посадові особи цих бірж.

За результатами аналізу даних з відомостей правочинів щодо цінних паперів, зокрема ОВДП, встановлено, що у період з 10.01.2017 до 04.12.2018 вищезгаданими брокерами було отримано прибуток на загальну суму близько 895 млн грн.

Нагадаємо, цього тижня у ДБР відбувся допит Анатолія Могильова.

ІА "Вголос": НОВИНИ