Перше управління організації досудових розслідувань (Управління з розслідувань злочинів у сфері службової діяльності та корупції) Державного бюро розслідувань розслідує розтрату коштів під час закупівлі пересувного дробарно-сотрувального комплексу філією «Центр управління промисловістю» АТ «Укрзалізниця», службові особи якого зловживали службовим становищем. Про це йдеться в ухвалах Печерського райсуду Києва від 11 лютого, пишуть Наші гроші.

Слідчі встановили, що у 2018 р. службовці філії «Центр управління промисловістю» «Укрзалізниці», умисно, з корисливих мотивів, діючи за попередньою згодою із невстановленими особами та на їх користь, при проведенні відкритих торгів придбали за завищеними цінами пересувний дробарно-сортувальний комплекс МСSC-150/3-01С/S «Кобальт». Технічні характеристики комплексу не відповідали заявленим вимогам тендерної документації.

Філія «Центр управління промисловістю» АТ «Укрзалізниця» придбала цей пересувний комплекс у ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт» у вересні 2018 р. за 15,74 млн грн.

За даними правоохоронців, дробарно-сортувальний комплекс МСSC-150.3-01С/S «Кобальт» переховують, і замість ВП «Томашгородський кар`єр» його перевезли на територію ВП «Трудівський кар`єр».

Також відомо, що «З-ТК «Укравтоекспорт» придбав комплекс у ТОВ «Автоскладське підприємство «Кобальт», яке вказано у технічних документах як його виробник, незважаючи те, що останнє імпортувало його з-за кордону .

Слідчі звернулися до суду з клопотанням надати доступ до документів реєстраційної справи ТОВ «З-ТК «Укравтоекспорт», банківських рахунків «З-ТК «Укравтоекспорт» та «Автоскладського підприємства «Кобальт». Суд клопотання задовольнив.

Наразі київське ТОВ «Зовнішньо-торгівельна компанія «Укравтоекспорт» належить Володимиру Кузнецову, директор Олексій Каленський. У 2013-2017 рр. засновниками фірми були Віталій Тарасюк та Євгеній Шиденко, який разом з Віктором Шиденко є бенефіціаром ПрАТ «Укравтоінвест». До 2013 року «Укравтоінвестом» керував Олег Мастюк, який був директором ІП «АІС-Столиця» у 2008-2010 рр. Групу компаній «АІС» пов’язують з екс- нардепом Дмитром Святашем.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2019 рр. «З-ТК «Укравтоекспорт» виграв тендерів на 140,57 млн грн.

Власником харківського ТОВ «Автоскладське підприємство «Кобальт» є директор Фірми Валерій Пінскій та Андрій Матенко.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ