„Сьогоднішнім рішенням Верховна Рада України де-факто оголосила імпічмент Президенту і  дочасно припинила його повноваження в неконституційний спосіб. Деякі народні обранці назвали це рішення політичним. Але останнім часом в мене складається враження, що будь-які кроки, які суперечать чинному законодавству і Конституції України депутати називають політичним рішенням. Таке своєрідне ноу-хау української політики ”, - зазначає Ярослав Гула.


„Згідно чинної Конституції України, вибори Президента України призначаються на останню неділю останнього місяця останнього року повноважень Президента України. Тому постанова Верховної Ради України про призначення президентських виборів на 25 жовтня 2009 року грубо суперечить Конституції України”, - зазначає пан Гула.


На переконання Ярослава Гули, посилання  народних депутатів на те, що президентська кампанія 2004 року відбувалася за старим законом, а закон зворотньої сили не має і  тому дату виборів слід визначати також за старим законом ( тобто в останню  неділю жовтня останнього року повноважень Президента)  не витримують жодної критики, оскільки в грудні 2004 року прийнято зміни до Конституції України, якими змінено відповідні формулювання закону.  Окрім того,     зміни до Конституції України, прийняті у грудні 2004 року, вступили в силу з 1 січня 2006 року, тож нові вибори Президента України проводяться згідно з чинною на момент проведення нових виборів Конституцією.


„Ще раз хочу наголосити, що цією Постановою Верховна Рада України грубо порушила чинну Конституцію України, що може дати Президенту Віктору Ющенку після його звертання до КСУ і відповідного висновку Конституційного Суду додаткові аргументи для розпуску цього парламенту”, - вважає пан Гула.

ІА "Вголос": НОВИНИ