Про це заявила голова НАЗК Наталія Корчак у розслідуванні програми «Схеми».

За її словами, з такими деклараціями мають працювати лише ті особи, які мають доступ до державної таємниці, а в НАЗК поки що ніхто не має доступу до державної таємниці.

Таким чином НАЗК – орган, який має перевіряти дані, вказані у деклараціях на корупційні ознаки – не має доступу до декларацій Служби безпеки.

«СБУ забезпечило приміщення, яке опечатане, де розташовані електронні декларації цих посадових осіб. Тобто працівники СБУ заповнили електронні декларації, але поки що фізично ці декларації знаходяться в цьому опечатаному приміщені», – зазначила Корчак.

Водночас Чумак повідомив, що в СБУ є співробітники, які ведуть контррозвідувальну діяльність, і відповідний закон захищає відомості про їхню особу і про фінансування їхньої діяльності.

«Керівництво Служби безпеки і публічні працівники не підпадають під цю категорію», – додав Чумак.

Представники міжнародної громадської організації по боротьбі з корупцією «Transparency International» Україна вважають, що позиція СБУ суперечить духу закону про електронне декларування. Такої ж думки і юристи громадської організації «Центр протидії корупції», яка лобіювала електронне декларування, а тепер оскаржуватиме у суді засекречення інформації про статки працівників спецслужби.

ІА "Вголос": НОВИНИ