Про це у понеділок, 9 липня, говорили учасники дискусії на тему «Декомунізація в Збройних Силах та інших силових структурах України», повідомляє кореспондент «Вголосу».

Наказ Віктора Муженка про регламентацію командирів усіх рівнів управління до виконання Закону України «Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні й заборону їхньої символіки» отримав позитивну оцінку спікерів.

Разом з тим, учасники обговорення проаналізували складність процесу декомунізації. Зокрема, після проголошення незалежності України відбулася  люстрація, відкрили усі військові архіви, самотужки перейменували й реформували військові частини на честь українських діячів та припинили святкування радянські свята, натомість запровадили українські. За словами доповідачів, системний підхід до цієї справи допоможе  пришвидшити процес втричі.

Полковник Збройних Сил України, начальник Львівського державного ліцею з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут Роман Саляк розповів про важливі моменти декомунізації силових структур:

«З ленінських кімнат зривали червоні полотнища, виносили бюсти лідерів революції, а на їхньому місці з'являлися ікони та українські рушники, багато хто хотів щоб разом з декомунізацію в армію прийшли нові традиції», – зазначив він.

За словами Романа Саляка, у процесі декомунізації у 1992 році для більшості викладачів було важко викладати матеріал студентам українською мовою. Хто хотів залишитись на посаді, були змушені пройти трирічні курси української мови. А хто відмовлявся – звільняли з роботи».

Окрім цього, Антон Миронович, ТВО заступника начальника Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з морально-психологічного забезпечення, наголосив, що вже не один випускник гідно виконав обов’язок перед Батьківщиною, поклавши власну голову за визволення українських територій від окупантів.

ІА "Вголос": НОВИНИ