19 грудня християни вшановують святого Миколая Чудотворця. Постать святого є чи не однією із найвідоміших серед угодників Божих.Традиційно в Україні святий Миколай одягнений в ризу з золотим оздобленням та корону. Напередодні свята діти обов’язково пишуть Чудотворцю листи зі списком подарунків, які хотіли б від нього отримати. Чемні завжди отримують бажане, а от неслухняних чекає різка.

Історія свята

Святий Миколай Чудотворець народився близько 270 року у провінції Малої Азії – Лікії. Він з'явився на світ у багатій родині греків-християн, які довгий час не могли стати батьками. Після років молитов і прохань, у подружжя все ж народився син, якого вони пообіцяли присвятити Богові.

Хлопчик виріс і дійсно став священником, а згодом і єпископом. Коли батьки померли у Миколая залишився величезний спадок, який він роздарував бідним.

Усім відома, наприклад, історія колись багатого, але збанкрутілого городянина, що мав трьох дуже гарних дочок. Саме красою дівчат хотів скористатися батько сімейства, що став убогим. Він вирішив перетворити своє житло на будинок розпусти. Щоб урятувати дівчат та їхнього батька від такого гріха, святитель таємно вночі через вікно підкинув у їхній будинок три мішечки із золотом, якого вистачило, щоб гідно видати дівчат заміж.

До речі, за переказом, кинуті золоті монети потрапили у шкарпетку, що сушилася біля каміна. Так на Заході народилася традиція, яка дійшла до наших днів — розкладати різдвяні подарунки у спеціально приготовлені для цього шкарпетки.

Одна з легенд свідчить, що якось Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду, приснившись одному з італійських купців, давши йому грошей і попросивши його приїхати до людей із зерном.

Святий Миколай помер 6 грудня близько 345 – 352 р. Мощі святого перебували у місті Міра, а потім були перенесені до італійського містечка Барі.

І після смерті святий Миколай продовжує творити чудеса, допомагаючи людям у всіх тяжких життєвих ситуаціях.

Є описана згадка, що отримала назву «Диво з немовлям в Києві». За переказом чоловік із дружиною та немовлям поверталися у човні Дніпром до Києва з паломницької поїздки до Вишгорода. Мати задрімала й випадково впустила малюка у воду. Знайти дитину не вдалося. У розпачі батьки молитовно звернулися по допомогу до святого Миколая. А наступного дня дитину живою та здоровою знайшли перед образом святого Миколая на хорах Софії Київської.

Храм Святого Миколая – найстаріша церква Львова

На честь Миколи Угодника в Україні побудовано багато  храмів і монастирів, названо міста і села.

Найдавніша відома львівська церква, зведена з нагоди закладення міста – церква святого Миколая Мир Ликійських Чудотворця. Вона могла бути заснована ще Данилом Галицьким. У одній із тогочасних грамот 1292 року вказано, що цей храм мав особливу опіку від  великокняжого двору. Лев Романович надав цій церкві право довічного володіння землею. Будівля довгий час була надвірним храмом галицько-волинських князів та їх родинною усипальницею.

Церкву спорудили за візантійською традицією: будівля творить хрест із напівкруглою апсидою. Згідно з православним обрядом, невідомий архітектор надав їй плану грецького рівнораменного хреста. Цим церква святого Миколая подібна до православних храмів південних країн.

На жаль, через низку пожеж  та перебудов пам’ятка не зберегла свого первозданного вигляду. Сьогодні від первісної споруди залишилися тільки деякі фрагменти стін. З колишніх фресок і прикрас у інтер’єрі майже нічого не збереглося, але є тут реліквії, якими церква Святого Миколая славнозвісна: ікона святого Спиридона Триміфунтського Чудотворця з частинкою його взуття та ікона XVII століття «Всецариця» (про яку говорять, що вона зцілює хворих на онкологію).

Також Антіохійський Патріарх Йоаким подарував цьому храму частку мощів святого Миколая.

Погодні прикмети цього дня

Спостерігаючи за погодою цього дня, люди дізнавалися, якими будуть зима, літо та врожай наступного року.

  • Якщо на святого Миколая мороз, зима буде холодною, якщо відлига — теплою.
  • Який день на Миколу Зимового, таким він буде й на Миколу Літнього — 22 травня.
  • Іній на Миколу — восени можна сподіватися на багатий врожай.
  • Мороз і сонце цього дня — до неврожаю.
  • Скільки снігу на Миколу, стільки весною буде трави.

ІА "Вголос": НОВИНИ