Історія свята пов'язана з подіями, які відбулися в Америці в 1886 році. 1 травня робітники Чикаго вийшли на страйк, вимагаючи встановлення 8-годинного робочого дня. При силовому розгоні демонстрантів 4 людини загинули. На згадку про ці події в 1889 році на конгессі в Парижі було прийнято рішення оголосити 1 травня Міжнародним днем ​​солідарності трудящих. Для українців 1 травня – офіційний вихідний, пише Styler.

Всесвітній день боротьби з астмою щорічно відзначається в перший вівторок травня, і в 2018 році ця пам'ятна дата випала на 1-е число. Основна мета заходу дня – привернути увагу громадськості до даного захворювання, способів його профілактики та лікування.

Народні свята та прикмети 1 травня

З настанням півночі 1 травня наші предки-слов'яни відзначали Живин день. Це свято весни і богині животворящих природних сил (Живи). В ніч на 1 травня розпалювали багаття, йому приписували очисну силу від псування і пристріту. Вважалося, що той «хто стрибає через багаття високо, у того смерть далеко».

Ще одне народний свято 1 травня – Кузьма Огородник (на честь преподобного Косми Халкідонського) або Зозулин день. Традиції цього дня: вимочувати насіння в річковій воді для гарного врожаю, полоти город, а також садити моркву і буряк. На Кузьму Огородника вже починає кувати зозуля. З піснею цієї пташки пов'язані такі прикмети:

- зозуля закувала на Кузьму – пора сіяти льон;

- зозуля літає по двору – до пожежі;

- пташка сидить на сухому дереві і кує – до заморозків.

ІА "Вголос": НОВИНИ