Станіслав Клих, український політичний в'язень, незаконно засуджений у Росії, скаржиться на сильний біль у серці, нирках, печінці, має проблеми з ногами та підозрює ймовірне захворювання на рак шкіри.

Про це заявила український омбудсмен Людмила Денисова.

Зокрема, за словами Тамари Клих, матері бранця Кремля, стан здоров’я її сина погіршується, але жодної необхідної медичної допомоги він не отримує.

Нещодавно його помістили до лікарні, утім відразу ж повернули до в’язниці.

"Станіслав хотів, аби його обстежили, але, як повідомила його мама, лікарі взяли у нього на аналіз лише кров і сечу. Ніякого діагнозу так і не поставили та повернули в тюремні стіни", — розповіла омбудсмен.

Крім того, Тамара Клих відзначила, що політв'язень не отримує листи від рідних, хоча йому пишуть двічі на місяць.

Відтак Денисова звернулася до Уповноваженого з прав людини у РФ Тетяни Москалькової з проханням вжити заходів для забезпечення українця належною медичною допомогою та відповідним лікуванням, а також щодо дотримання права на спілкування.

Нагадаємо, що в травні 2016 року Верховний суд Чечні засудив Клиха й іншого українця Миколу Карп'юка до 20 і 22,5 років ув’язнення відповідно в колонії суворого режиму за нібито участь у банді, вбивство та замах на вбивство російських військовослужбовців.

За версією російського слідства, Клих і Карп'юк під час першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню.

Міністерство юстиції України не раз надсилало до Росії запити про передачу Карп'юка та Клиха.

Під час «слідства» до українців для вибивання свідчень застосовували тортури, які, за словами правозахисників, вплинули на психічне здоров’я Клиха.

ІА "Вголос": НОВИНИ