Людмила Денісова повідомила у Facebook, що до неї звернулись родини членів екіпажу риболовецького судна «ЯМК-0041».

4 травня 2018 року це судно затримала прикордонна служба РФ. Рідні рибалок просять повернути їх до України.

Родичі повідомили омбудсмену, що на судні «ЯМК-0041» перебувають п'ять громадян України, яких примусово утримують в Криму.

В Росії порушили кримінальну справи щодо капітана судна за частиною 3 ст. 256 Кримінального кодексу РФ (незаконний видобуток (вилов).

Капітана утримують у Сімферопольському СІЗО, а інші члени екіпажу є свідками і не можуть виїхати з Криму, у них забрали паспорти, розповіла пані Денисова.

«Про цьому, відповідно до наявних у мене відомостей, стан здоров'я моряків вкрай незадовільний. На зазначених осіб здійснюється психологічний тиск та залякування з боку Федеральної служби безпеки РФ», – заявила омбудсмен.

Саме тому вона звернулась до Петра Порошенка з проханням про обмін.

Омудсмен запропонувала обміняти українських рибалок на членів екіпажу російського судна «НОРД», яке затримала прикордонна служба України.

«Норд» – сейнер (рибальське судно) було заарештоване 25 березня в Азовському морі у складі колони російських рибопромислових суден. Воно було під російськими прапором та зареєстроване у керченському рибоколгоспі імені Першого травня.

За даними медіа, екіпаж – десять людей – жителі Керчі, які отримали російські паспорти.

Херсонський суд арештував капітана судна Володимира Горбенка до кінця травня. Його звинувачують у незаконному перетині кордону з анексованим Кримом, за що чоловікові загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Управління ФСБ Росії в анексованому Криму порушило кримінальну справу про викрадення судна щодо співробітників Держприкордонслужби України.

У квітні дипломати з генконсульства Росії намагалися «під прикриттям свого імунітету» вивезти з України екіпаж арештованого кримського судна «Норд».

У 2014 році, після анексії Росією Криму, уряд України офіційно оголосив про закриття всіх морських портів і терміналів на півострові. Перебування суден під іноземними прапорами в кримській гавані є порушенням законів України і передбачає кримінальну відповідальність.

ІА "Вголос": НОВИНИ