Якщо Україна та Росія не укладуть новий контракт на транзит газу до Європи після 2019 року, то ціни на газ зростуть, однак різкого стрибка не буде.

Про це повідомив депутат від «Слуги народу» з комітету Ради з питань енергетики та комунальних послуг Андрій Жупанін в ефірі програми «Нині вже» на hromadske.

«Я переконаний, що ціна на газ для населення у першому півріччі 2020 року буде навіть нижче, ніж у аналогічний період цього року. Це пов'язано з тим, що Україна закачала рекордну кількість газу (до підземних сховищ) по літній ціні. Відповідно, ми бачимо передумови для зменшення ціни на газ для населення... Я не бачу прямої кореляції з транзитом газу та ціною для населення, тобто одномоментно з 1 січня 2020 року», – сказав він.

Водночас депутат додав, що у більш довгостроковій перспективі ціни на газ все ж зможуть зрости, що пов'язано зі зростанням попиту на нього.

Пропозицію Газпрому щодо нового контракту на транзит газу Жупанін назвав неприйнятною для України, однак зазначив, що російській компанії все ж доведеться підписати якусь домовленість про транзит для того, аби виконати свої зобов'язання перед Європою.

Також він зазначив, що Україні потрібно відстоювати свою позицію та не відмовлятися від перемог у міжнародних арбітражах, як того вимагає Газпром.

ІА "Вголос": НОВИНИ