Згідно з законом України «Про статус депутатів місцевих рад», кожен обранець, не залежно сільської, міської, районної, чи ж обласної ради, зобов’язаний бодай раз у рік прозвітувати перед громадою, яка його обрала, про зроблене, зобов’язаний розповісти, над чим працює, чим займається, наскільки достойним є мандату людської довіри. Щоправда, далеко не кожен із обраних є законослухняним і відповідальним перед людьми. Та цього аж ніяк не скажеш про депутата Львівської обласної ради, члена фракції ВО «Свобода» в облраді, голову постійної депутатської комісії облради з питань промисловості, ЖКГ, транспорту та зв’язку Михайла Задорожного, який свої звіти перед громадою та через ЗМІ уже кілька років поспіль проводить вчасно, серйозно і відповідально.

Так і цьогоріч. У неділю, 17 лютого, депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний розпочав серію звітів перед громадою 26 виборчого округу Дрогобицького району, яка у 2010 році довірила йому право представляти її інтереси в обласній раді. Варто зазначити, що під час цьогорічного звіту депутат дещо відійшов від уже звичної практики звітування. Зокрема, тепер ним прийнято рішення спочатку відзвітувати перед громадами кожного окремо взятого села та селища, і лише відтак провести підсумковий загальний звіт. Такий підхід Михайло Задорожний пояснив не лише обов’язком розповісти людям про пророблене, а й бажанням ще раз наживо поспілкуватись з мешканцями різних сіл, дізнатись про найактуальніші питання, потреби і проблеми того чи іншого населеного пункту.

- Все з тим, щоб вже тепер, на початку року, з’ясувавши, що турбує громади найбільше, чого вони найбільше потребують, визначити пріоритети діяльності на цей рік, - пояснив він.

Отже, 17 лютого свої звіти Михайло Задорожний провів у Народних домах сіл Довге та Солонсько Дрогобицького району. Там на нього чекав теплий прийом та щирі людські посмішки. Все тому, що жителі цих сіл добре знають, як депутат Михайло Задорожний працює, чи не розходяться його передвиборчі зобов’язання із практичною діяльністю. Знають і бачать: ремонт доріг, співпраця з сільськими радами, Народними домами, школами, церквами, постійний контакт з жителями – це те, що якнайкраще характеризує роботу депутата. А село – це як держава в державі. Люди знають все й про все. Тож видуманими здобутками їх «не візьмеш», їхньої любові і підтримки не отримаєш. Лише реальними справами, реальною допомогою.

Отож, що стосується Солонської сільської ради, то у минулому 2012 році депутат посприяв виділенню 30 тис. грн.. на ремонт вул. Шкільної, що в селі Далява, яке адміністративно входить до складу Солонської сільради. Цьогоріч за сприяння депутата Далява отримає ще 50 тис. грн. на ремонт своїх вулиць. Для села і його жителів це насправді велика радість, бо за два десятиліття незалежності України про них ніхто не дбав, на їхні дороги усім було байдуже.

Поряд з тим, депутат не оминув увагою й інші питання життєдіяльності та розвитку цієї сільської ради: виділив кошти для придбання літератури до сільської бібліотеки, допомагав місцевій церкві. Також ним було надано матеріальну допомогу п’ятьом жителям на загальну суму 2850 грн.

Те ж і у селі Довге. Михайло Задорожний посприяв, аби у 2012 році в цей населений пункт надійшло 30 тис. грн. на ремонт сільських вулиць. Депутат пообіцяв, що цьогоріч Довге отримає ще 50 тис. грн., і відтак зможе бодай частково, однак вирішити проблему поганих доріг. Як і в Солонську, в Довгому сільська бібліотека також отримала від депутата кошти на поповнення свого книжкового фонду. Допоміг депутат й під час ремонту у сільській школі. А п’ятеро потребуючих допомоги жителів цього села отримали матеріальну допомогу в загальному розмірі 3600 грн.

Це – робота депутата Михайла Задорожного лише у двох сільських радах 26 виборчого округу Дрогобицького району. А таких сільських рад у окрузі – десятки. І кожна з них не залишилась без уваги, кожна отримала той чи інший вид допомоги.

Нагадаємо, що цьогорічний звіт депутат має дещо інший характер. Це – і звіт, і зустріч водночас. Тож, розповівши про пророблене, Михайло Задорожний запросив учасників зустрічі до відвертого діалогу. Під час живого спілкування із депутатом обласної ради люди ставили свої запитання, вносили пропозиції, висловлювали болі. Зокрема, довжанців турбує те, що виготовлення актів права власності на землю, на якій знаходяться будинки, у котрих люди мешкають десятиліттями, коштує аж 1100 гривень. Жителі також просили подальшого депутатського сприяння в питаннях ремонту школи та ремонту доріг, які в цьому населеному пункті, як і загалом на Дрогобиччині, перебувають у вкрай поганому стані. Те ж питання – питання доріг, піднімали також жителі Солонська. Кажуть, що якщо не ремонтувати шляхів, то згодом їздити територією сільської ради стане просто неможливо. Тож люди попросили в депутат подальшого сприяння в питанні виділення коштів на ремонт шляхів. Окрім того, солонці розповіли про необхідність ремонту даху у сільській школі, а також про необхідність ремонту сільського будинку культури. А ще – що їм вкрай бракує дитячого садочка. Колись він у Солонську був, та обставини склались так, що приміщення, де свого часу функціонував дошкільний навчальний заклад, тепер приватизоване. А дітей в селі немало. Тож жителі просять дозволу і сприяння для того, щоб відкрити новий садок - у приміщенні сільського ФАПу. І так далі…

Словом, під час спілкування жителі підняли цілий ряд важливих господарських питань, а також питань, які стосуються сучасної політичної ситуації в Україні загалом та на місцях зокрема.

- Ця зустріч виявилась корисною, - каже депутат обласної ради Михайло Задорожний. – Адже життя триває, і кожен новий день ставить перед громадами нові вимоги. Знаючи про ці вимоги, знаючи про те, чого жителі потребують найбільше, намагатимусь допомогти їм вирішити їхні проблеми. Переконаний, прямий діалог з людьми, відповідальність і принциповість у роботі – ось запорука успіху, запорука того, що рано чи пізно, та ми таки зможемо виправити ситуацію на краще.

Додамо, зустрічі-звіти депутата Львівської обласної ради фракції ВО «Свобода» відбуватимуться у 26 виборчому окрузі Дрогобицького району щонеділі протягом кількох тижнів.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ