Про це депутати повідомили під час брифінгу, передає кореспондент Вголосу.

Депутатки Львівської міської ради заявляють, що вони побоюються за своє здоров’я через насильницькі дії, за їх словами невстановлених молодиків, які приходять на сесію Львівської міської ради. Депутат ЛМР від Самопомочі Христина Паньків каже, що якщо таке триватиме, то вона не готова ходити на сесії міської ради:

«Я не готова приступати до сесії, поки не буде забезпечена безпека», - заявила депутат від Самопомочі Христина Паньків.

Депутатка від Блоку Петра Порошенка Уляна Пак нарікає, що вже вісім місяців через дії громадськості вона не може ефективно працювати у Львівській міській раді.

«Останні вісім місяців Львівська міська рада не може забезпечити порядок під час проведень сесій, ми відкриті до діалогу, який би був відкритим і конструктивним, я хочу приймати рішення у сесійній залі», - каже депутатка.

Народна обраниця від Української галицької партії Юлія Гвоздович пояснила, що на минулому сесійному засіданні під час штовханини на неї просто впав активіст, а такі інциденти викликають певні незручності.

Жінки-депутатки нарікають, що трибуну сесійної зали часто захоплює громадськість, серед який часто є і воїни АТО. Як вирішення проблеми пропонують, щоб громадські активісти проходили процес реєстрації на сесії ЛМР.

«На сесії мають бути ті люди, які зареєструвались, від них вимагається: заява, паспортні дані, пройти металошукач. Ті, хто приходить не зареєструвавшись, має надати можливість цивілізовано пройти цю процедуру», - каже депутатка від Самопомочі Юлія Хомчин.

Натомість голова Львівської обласної спілки соціального захисту бійців АТО та сімей загиблих Богдана Сірків пояснює, що часто громадський спротив зумовлений тим, що під час сесій Львівської міської ради громадськості не дають змоги висловити свою позицію, через те і відбуваються силові захоплення трибуни сесійної зали.

«Воїни АТО теж не підтримують бійок у сесійній залі міської ради. Але на останній сесії щодо встановлення сміттєпресувальних станцій у п’яти районах Львова просто відбулись підкилимні домовленості, тоді громадськості навіть не надали слова, це обурює. Людям ніхто не пояснює, що за рішення приймають львівські депутати.  а громадськість це обурює. На сесійних засіданнях  потрібно надавати слово громадськості, мають бути вислухані усі. Не можна ділити, що одні погані, інші хороші. Так, мене 26 грудня не допустили на сесію, всі стають заручниками того, що у міській раді немає публічності», - сказала Богдана Сірків.

Також представниця воїнів АТО запропонувала жінкам-депутаткам, якщо вони декларують відкритість і прозорість, все ж поїхати до пікетувальників, які через встановлення сміттєсортувальної та сміттєпресувальної лінії перекривають дорогу у Рясному та на Сихові, на що депутатка від Самопомочі Христина Паньків сказала, що там немає з ким говорити: мовляв, громадські організації переконали людей у тому, що міській владі не можна вірити.

«Розвиток Громади збурює громаду, поширюючи неправдиву інформацію про сміттєву ситуацію у Львові», - каже Христина Паньків.

Вголос звернувся за коментарем до керівника ГО Розвиток Громади Оксани Маруняк з приводу обвинувачення її громадської організації у тому, що вони, за словами депутатки від Самопомочі, нібито поширюють інформацію про сміттєву кризу у Львові.

«Звинувачення депутатки Львівської міської ради від Самопомочі - це все брехня і маніпуляції. Під час позачергової сесії Львівської міської ради, яка відбулась на Йордана, силу й справді застосовували «тітушки», яких невідомо звідки і хто покликав. Вочевидь, це представники мерії, зокрема Андрій Садовий. Так-от ці «тітушки» нещадно били жителів Рясного і жінок в тому числі. Відповідно, слова депутатки про те, що Розвиток Громади чи ще хтось інший когось б’є чи когось підбурює – це відверта маніпуляція для того, щоб створити негативний імідж усій громаді Львова, яка протестує проти сміттєвої кризи і безвідповідальності Львівської міської ради та корупції у цій сфері», - прокоментувала керівник ГО Розвиток громади.

Як додали у ГО Розвиток Громади, вони вимагають від міської влади прийняти дієву, покрокову стратегію поводження з ТПВ у Львові, яка б не містила корупційної складової і передбачала б контроль та звітність щодо кількості та структури сміття. Проект має бути представлений, обговорений та роз’яснений громаді, особливо в тих районах Львова, мешканців яких він безпосередньо стосується. Лише тоді затверджена ухвалою стратегія поводження з ТПВ матиме законну силу, а депутатський корпус і міська влада - довіру.

Нагадаємо, депутати Львівської міської ради під крики громадськості «Ганьба» прийняли ухвалу про сміттєсортувальні та брикетувальні станції у п’яти районах Львова, після чого зчинилась бійка та міський голова Андрій Садовий поспішно втік із сесійної зали.

Також мер Львова звинуватив українську владу у тому, що у Львові є проблема з вивозом сміття. При цьому Садовий заявив, що якщо таке триватиме, то сміття зі Львова возитимуть у Вроцлав, а керуватиме фурами з львівським сміттям він, щоб львівські відходи пропустили прикордонники.

Також у коментарі «Вголосу» політолог Володимир Фесенко заявив, що мер Львова навколо вивезення сміття зі свого міста постійно влаштовує якісь скандали, а мандрівки львівського сміття всією Україною – це явно ненормально.

-

ІА "Вголос": НОВИНИ