Колеги з Польщі розпочали нараду словами співчуття з приводу загибелі українських військових, а також побажанням Україні терпіння, миру та успіху. Також вони наголосили на важливості проведення таких нарад, під час яких напрацьовується механізм подальших дій щодо подальшої транскордонної співпраці. 

Зі свого боку Валерій П’ятак подякував польським колегам за цю зустріч та можливість обговорити важливі для обох сторін питання. Також заступник голови Львівської обласної ради висловив вдячність польській владі та громадянам за моральну та фінансову  підтримку України як в період Революції Гідності, так і зараз, коли на теренах держави відбуваються військові дії. «Ми, українці, впевнені в тому, що є європейською нацією. Разом з поляками та іншими народами Європи ми будували, будуємо і будемо будувати цей європейський спільний дім. І ваша підтримка у цій справі ніколи не буде стерта у нашій пам’яті та в нашому серці», – зауважив Валерій П’ятак, звертаючись до представників Уряду маршалківського Підкарпатського воєводства. 

Валерій П’ятак водночас відзначив, що, зокрема, після останньої зустрічі з польською стороною, українці зробили чимало в напрямку розвитку подальшої українсько-польської співпраці. Але, враховуючи Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, зараз Україні доведеться працювати ще більше. «Ця Угода означає, що чуда вже завтра не станеться, а розпочнеться важка робота, пов’язана насамперед з імплементацією європейських стандартів і досвіду у всі сфери суспільного життя в нашій країні. І досвід наших сусідів-поляків для нас є дуже близьким. Більше того, ми його вже впроваджуємо через різні проекти. Сьогодні на зустрічі можемо напрацювати конкретні домовленості і розробити спільний виконавчий протокол з визначеним для обох сторін переліком завдань на найближчі кілька років», – сказав він.    

Також під час наради представники польської митної служби озвучили депутатам Львівської обласної ради інформацію про економічну та організаційну ситуацію на польсько-українському кордоні, локалізованому на теренах Підкарпатського воєводства та Львівської області, а також про зміни, які там відбулися.

Директор Митної палати в Перемишлі (Республіка Польща) Вальдемар Хаба розповів, що Митна служба Республіки Польща діє в структурі Європейського Союзу, реалізовуючи Стратегію діяльності Митної служби на 2014-2020 роки. Також він охарактеризував можливості кожного з пунктів пропуску, які діють на теренах Підкарпатського воєводства та Львівської області.

Окрім того, депутати Львівської обласної ради в рамках поїздки до Польщі побували на Цвинтарі українських солдат у Ланцуті, а також ознайомилися із культурними і туристичними проектами, які були реалізовані з метою розвитку території Підкарпатського воєводства.

ІА "Вголос": НОВИНИ