Про це йдеться в заяві фракції щодо висловлювань керівництва МОНу про необхідність володіння мовами нацменшин.

«Нещодавно міністр освіти і науки Лілія Гриневич та її перший заступник Володимир Ковтунець заявили, що люди, які виконують професійні обов'язки, повинні володіти мовою національної меншини, щоб спілкуватись з громадянами. Тобто Міністерство освіти і науки України вимагає від випускників державних університетів знання російської мови та мов інших національних меншин України для того, щоб вони мали шанс працевлаштуватись за своїм фахом.

Без сумніву, в цій псевдотурботі про національні меншини проглядається вболівання за представників лише однієї національності – російської. Дуже сумнівно, що студентів змусять вивчати ідиш чи кримськотатарську, білоруську чи молдовську (мови найбільш чисельних нацменшин). Йдеться, само собою, про росіян та російську мову, яка аж ніяк не потребує особливого захисту.

Тобто Міністерство освіти України в унісон із рупорами Кремля відпрацьовує відому технологію про начебто утиски прав нацменшин та «переслідування російськомовних» в Україні.

Ми розцінюємо такі заяви як посягання на державний суверенітет та національну безпеку України.

Вимагаємо звільнення керівництва МОН України та притягнення міністра і заступника міністра до кримінальної відповідальності за сприяння сепаратизму», - йдеться в заяві.

Як уже писав Вголос, 13 червня у Міністерстві освіти України заявили, що українцям, щоб влаштуватися на роботу, потрібно знати мови національних меншин.

 

«Вголос»

 

  

ІА "Вголос": НОВИНИ