За відсутності альтернативи стосовно постачальника судова адміністрація може закупити марки лише в ПАТ «Укрпошта», повідомляється на сайті http://dozorro.org

На сайті пояснюється, що відповідно до Закону України «Про поштовий зв’язок» поштова марка — державний знак, виготовлений у встановленому законодавством порядку зі зазначенням його номінальної вартості та держави, який є засобом оплати послуг поштового зв'язку, що надаються національним оператором. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 10.01.2002 № 10-р «Про національного оператора поштового зв’язку» виконання функцій національного оператора поштового зв'язку покладено на Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта», правонаступником якого є ПАТ «Укрпошта» (у відповідності до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2015 року № 728-р «Про перетворення Українського державного підприємства поштового зв’язку «Укрпошта», Наказу Мінінфраструктури України від 11.11.2015 р. № 465 Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» (УДППЗ «Укрпошта) реорганізоване 1 березня 2017 р. шляхом перетворення в Публічне акціонерне товариство «Укрпошта», та з урахуванням того факту, що відповідно до Статуту Публічного акціонерного товариства «Укрпошта» останнє є правонаступником УДППЗ «Укрпошта»). Згідно з частиною 2 пункту 7 Правил надання послуг поштового зв'язку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270 оператори поштового зв'язку самостійно визначають перелік послуг поштового зв'язку, що надаються об'єктами поштового зв'язку з урахуванням попиту користувачів, державних замовлень, а також відповідних нормативів, які затверджуються в установленому законодавством порядку.

Частиною 3 статті 15 Закону України «Про поштовий зв’язок» передбачено, що національний оператор має виключне право на видання, введення в обіг та організацію розповсюдження поштових марок, маркованих конвертів і карток, а також виведення їх з обігу. Відповідно до пунктів 1 і 2 Положення про знаки поштової оплати, затвердженого Наказом Міністерства транспорту та зв'язку України від 24.06.2010 № 388 це положення визначає порядок видання, введення в обіг та організації розповсюдження знаків поштової оплати, до яких належать поштові марки, блоки, марковані конверти та картки, а також виведення їх з обігу. Пунктом 2 вищевказаного Положення передбачено, що його дія поширюється тільки на національного оператора поштового зв'язку, виконання функцій якого покладено на Українське державне підприємство поштового зв'язку "Укрпошта".

Враховуючи об’єктивну відсутність конкуренції (у тому числі з технічних причин) на відповідному ринку, внаслідок чого договір про закупівлю може бути укладено лише з одним постачальником, за відсутності при цьому альтернативи (єдиний можливий продавець — природний монополіст ПАТ «Укрпошта» а саме: Львівська дирекція ПАТ «Укрпошта»), відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 35 Закону України «Про публічні закупівлі» може бути застосована перемовна процедура (скорочена) закупівлі.

ІА "Вголос": НОВИНИ