Про це йдеться у програмі «Правда. Розслідування» на телеканалі НТА.

І це попри те, що ДБР могло б стати й справді ефективним органом, адже спеціалізувалося би на розслідуванні злочинів найвищих посадових осіб – це екс-президенти, судді, прем'єр-міністри та члени уряду, голови Нацбанку, Центрвиборчкому. До прикладу, якщо ДТП вчиняє звичайний українець, то це розслідує Нацполіція, але якщо це зробить нардеп, тоді справою займеться ДБР. Також під пильним оком українських ФБРівців були б військові злочини, питання спецконфіскацій та злочини, які вчинили в умовах російсько-української війни.

Державне бюро розслідувань українці могли б отримати ще у 1997 році, об'єднавши два управління МВС: у боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. Втім, тоді цей процес визнали неконституційним. Тож у 2005 році спробували вдруге. Тогочасний президент Віктор Ющенко створив робочу групу, яка розробляла проект Національного бюро розслідувань. Пізніше, у 2008 році, це рішення скасував вже Віктор Янукович. Була й третя спроба, теж невдала. Її у 2012 році здійснив екс-чиновник Адміністрації президента-втікача Андрій Портнов. І ось, 22 листопада 2017 року, Президент України Петро Порошенко, здавалося б, нарешті поставив крапку у епопеї зі створенням ДБР – відомство очолив Роман Труба.

Втім, чоловік провалив тест на благонадійність, набрав порівняно низькі бали на конкурсному відборі, та й узагалі спершу претендував лише на посаду заступника голови ДБР. Щонайперше, Роман Труба хотів брати вагомішу участь у відборі власних підлеглих.

Але поки що про це новоспечений очільник може лише мріяти, адже майбутніх українських ДБРівців відбиратиме та ж конкурсна комісія, що й його.

І склад її, м'яко кажучи, різношерстий. Тут і замміністра юстиції Павла Петренка – Наталя Севастьянова, яка нещодавно отримала неабиякий подарунок від Президента – звання заслуженого юриста України, а потім незаконно, як вважають журналісти проекту «Схеми: корупція в деталях», видала люстраційну індульгенцію чиновниці часів Януковича, а нині  заступниці керівника Головного управління Державної фіскальної служби Києва Ганні Ігнатенко. І, до прикладу, депутат Євген Дейдей, який перебуває під слідством у  справі щодо незаконного збагачення, та помічник нардепа Антона Геращенка – Денис Монастирський.

То ж кого може відібрати така комісія – можна лише здогадуватись. А поміж тим – створення Державного бюро розслідувань – вимога часу та європейських партнерів України. Втім, через усі ці посадові плутанини, репутація теперішньої влади починає танути, як і подальше бажання донорів фінансувати Україну.

На сьогодні три законопроекти стосовно створення та роботи ДБР в Україні – відхилили, а робота самого відомства зависла у повітрі. І,  попри марні очікування на створення своєрідного контролера антикорупційних органів, нині українські високопосадовці розхитують щойно створене  управління у пошуках вигідних союзів, вдалих компромісів та чергових політичних пасьянсів.

Нагадаємо, програма «Правда. Розслідування» виходить на телеканалі НТА із березня 2017 року. Більше дивіться у відео.

ІА "Вголос": НОВИНИ