Державний департамент США оприлюднив майже 100 сторінок матеріалів, які стосуються взаємин Білого дому з Україною. У документах мовиться про те, як адовкат Трамп Рудольф Джуліані вів кампанію щодо посла США в Україні.

Відповідні документи були оприлюднені за судовим позовом наглядової групи American Oversight.

Серед документів - електронні листи, що «підтверджують численні активні контакти у травні 2019 року держсекретаря Помпео та адвоката Трампа Джуліані».

У документах йдеться зокрема й про телефонну розмову Руді Джуліані та Майка Помпео 26 березня 2019 року. Крім того, електронний лист від 28 березня містить список запланованих дзвінків до Помпео, в тому числі від Джуліані на 29 березня, та від члена Палати представників Девіна Нуньєса – на 1 квітня (ЗМІ писали, що Нуньєнс нібито зустрічався з колишнім генпрокурором України Віктором Шокіним для пошуку компромату на Байдена).

За даними журналістів, документи проливають світло на те, як Джуліані вів компанію з дискредитації посла США в Україні Марі Йованович. Через це Помпео, ймовірно, відмовлявся раніше надавати цю інформацію.

В документах містяться також і лист шести колишніх послів США в Україні, зокрема Білла Тейлора, до Державного департаменту, у якому сторони висловлюють стурбованість щодо атак на Марі Йованович.

«Ми бачимо, чому Майк Помпео відмовився надавати цю інформацію Конгресові. Бо це письмові докази того, що Джуліані звертався до держсекретаря, аби сприяти брудній кампанії проти посла США» (Марі Йованович),– зауважив у поясненні виконавчий директор American Oversight Остін Еверс.

У наглядовій раді підкреслили, що це лише перша порція, і «в адміністрації немає жодних юридичних підстав, аби приховувати їх від Конгресу».

«Це переконливо доводить, що адміністрація перешкоджає правосуддю», – заявили у American Oversight.

Нагадаємо, Трамп відкидає звинувачення у погрозах на адресу Йованович.

ІА "Вголос": НОВИНИ