Про це у коментарі «Вголосу» розповів політолог, керівник аналітичного центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов. 

«Припускаю, що є один важливий фактор: Саакашвілі має «охоронну грамоту», – зазначив Андрій Золотарьов. От пригадаймо епічний перехід Саакашвілі через державний кордон. Одразу був шалений градус протистояння. Хапали людей, які з Саакашвілі переходили кордон, звучали досить різкі заяви з боку влади. А далі всі скинули оберти. Чому? Бо, швидше за усе, знайшлась третя сторона, яка й стала модератором цього конфлікту. Я також припускаю, що Порошенкові заборонили рухати Саакашвілі. Враховуючи тотальну залежність української влади від США і те, що Саакашвілі з американської клієнтели, «охоронну грамоту» видав Держдеп. Але призначення Саакашвілі – не валити українську владу, а примусити її до прийняття та виконання тих реформ так, як їх бачать у США».

На думку експерта, у першу чергу, США цікавить антикорупційний суд, який дозволить НАБУ діяти ефективніше та рішуче. Американців турбує, що нема потужного важеля впливу на український політикум. І якщо з'явиться така інституція, як антикорупційний суд, то у них цей вплив швидко з'явиться. У меншій мірі їх цікавить впровадження нової виборчої системи й скасування депутатської недоторканності.

«І подивіться – цю місію Саакашвілі успішно виконав. Адже з основними вимогами наша влада таки погодилась. Почали штовхати питання недоторканності й погодились на те, що потрібен закон про антикорупційний суд. От звідки пішли гасла Саакашвілі», – додав Андрій Золотарьов. 

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ