Про це йдеться в Доповіді з питань правозахисної діяльності, оприлюдненій у п'ятницю Державним департаментом США за підсумками 2017 року, передає Укрінформ.

«Найбільш суттєві проблеми щодо прав людини включали позазаконні страти та політично мотивовані зникнення в контексті конфлікту на Донбасі; катування; а також жорсткі й небезпечні для життя умови у в'язницях та місцях затримання; свавільні арешти й затримання; відсутність незалежності суддів», – зазначається в документі.

Інші зловживання охоплювали «широкомасштабну корупцію на урядовому рівні; цензуру; блокування веб-сайтів; нездатність уряду притягнути до відповідальності винуватців насильства проти журналістів та активістів боротьби з корупцією; а також насильство проти етнічних меншин та осіб ЛГБТ-спільноти».

Як зауважується у звіті, уряд, як правило, не вживає належних заходів для переслідування або покарання більшості посадових осіб, які вчинили зловживання, в результаті чого має місце безкарність.

Водночас, у Держдепі звернули увагу на ситуацію в окупованому російськими силами Донбасі та Криму, де відбуваються політично мотивовані зникнення людей, катування та незаконні затримання. Крім того, зазначається про обмеження свободи слова, зборів та об'єднань, пересування; а також обмежений доступ для надання гуманітарної допомоги в регіоні.

Держдепартамент США також представив окремий розділ про порушення прав людини в Криму

Діяльність російської влади на окупованій території українського Криму пов'язана зі значними порушеннями прав людини на півострові, включаючи вбивства, катування та зникнення людей, обмеження свободи слова, ЗМІ та мирних зібрань, а також порушення інших прав і свобод.

"Російська влада зберігає контроль над військовими силами та силами безпеки, розгорнутими в Криму. Служби безпеки Росії продовжували посилювати контроль над Кримом та обмежувати права людини",- зазначається в документі.

При цьому нагадується, що окупаційна влада з моменту початку спроби анексії запровадила на українському півострові закони Російської Федерації.

Документ звертає увагу на "значні порушення прав людини" в Криму. Серед них вказані зникнення та катування людей, включаючи каральне психіатричне ув'язнення; неналежні умови тримання у в'язницях, включаючи вивезення ув'язнених до Росії; свавільні арешти й затримання активістів. Крім того, наголошується на повній відсутності незалежності судів; політичних ув'язненнях; порушеннях прав приватності.

При цьому зазначається, що розслідування можливих порушень прав людини в окупованому Криму та на Донбасі залишалися неповними через недостатній контроль українського уряду на цих територіях, а також відмову Росії та очолюваних нею сил розслідувати зловживання, на які звертається увага.

ІА "Вголос": НОВИНИ